- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Шпигл“: Председник Немачке поставио Зеленског на место након „историјске увреде“ у априлу

© AP Photo / Markus SchreiberПредседник Немачке Франк Валтер Штајнмајер
Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер је након отказане посете Кијеву у априлу упорно захтевао од украјинског колеге Владимира Зеленског да му објасни како је до тога дошло, пише немачки „Шпигл“.
Како се наводи, Берлин је одмах након скандалозне епизоде из априла уложио све напоре како би решио ситуацију. На крају је договорен телефонски разговор Штајнамера и Зеленског који је одржан 5. маја.

„Касније је званично објављено да је размена мишљења била 'веома важна' за председнике... Судећи по свему, телефонски разговор могао је да доведе до још једног скандала – али овог пута због Штајнмајера“, пише немачки лист.

Наиме, према наводима листа, Зеленски је прво рекао да жали због отказивања Штајнмајерове посете Украјини у априлу, истакавши да је то „велики неспоразум“. Након тога је предложио немачком колеги да допутује у Кијев 8. маја. Међутим, тај датум није одговарао Штајнмајеру.
Немачки председник је захтевао од Зеленског да прво разговарају о отказивању његове претходне посете, пре него што се пређе на планирање следеће. Штајнмајер је рекао да је то што се догодило „историјска увреда“ и „неприхватљиво кршење дипломатских норми“.

„Када је Зеленски рекао да ништа не зна о том инциденту, Штајнмајер се, како кажу, расрдио. Имао је пред собом целу преписку: 'Молим вас, поштедите и себе и мене потребе да сад све ово читам'. Пошто је Зеленски поново покушао да промени тему, Штајнмајер му је поставио питање по трећи пут, након чега је уследила неодређена, али, вероватно, прилично слабу реакција Украјинца. Председник Немачке је попустио: 'Добро, пустимо ту тему'“, наводи се у чланку.

Саговорници листа из администрације немачког лидера казали су да су били изненађени упорношћу којом се, обично смирени, Штајнмајер супротставио Зеленском. Притом, службеници кабинета немачког председника истичу да се поносе реакцијом свог лидера који није толерисао понижавајуће поступање Кијева.
Франк Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
СВЕТ
Пукла прва велика брука на отвореној сцени: Кијев залупио врата Берлину – шта се крије иза свега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала