- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова студија: Ванземаљци нам можда већ шаљу квантне поруке

CC0 / / Галаксија Млечни пут
Галаксија Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Истраживачи са Факултета за физику и астрономију Универзитета у Единбургу наводе да би квантна комуникација коју су научници покушали да имплементирају на Земљи такође могла да се користи за слање информација на међузвездане удаљености.
Према порталу „Сајнес њуз“, аутори нове студије, Арјун Берера и Хаиме Калдерон Фигероа, користили су математичке прорачуне да процене да ли рендгенски фотони могу путовати свемиром неоштећени.
Како медији истичу, такозвана декохеренција, када квантна честица губи своју „квантност“ кроз интеракцију са околином, представља велику препреку квантној комуникацији.

„Квантна стања се иначе сматрају веома деликатним, и ако постоји било каква спољна интеракција, некако се то стање уништи“, објаснио је Берера.

Истраживачи, међутим, претпостављају да би рендгенски фотони могли путовати стотинама хиљада светлосних година кроз свемир пре него што подлегну декохеренцији, преноси међународни Спутњик.
Тим научника је такође указао да, пошто би овај метод комуникације могао да функционише у свемиру, ванземаљска бића – под претпоставком да постоје – можда већ покушавају да комуницирају са нама на тај начин, тако да научници који траже знаке интелигентног живота тамо можда треба да траже знаке квантних порука.
Quantum Computing - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници праве „безгрешни“ квантни рачунар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала