- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бошњаци и ове године бојкотовали комеморативну седницу у Сребреници

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICСребреница
Сребреница - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Одборници Скупштине Сребренице српске националности данас су минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ, док су бошњачки одборници, као и прошле године, бојкотовали комеморативну седницу.
Седници, која је одржана поводом обележавања страдања Срба и Бошњака из те општине у рату од 1992. до 1995. године, од шест бошњачких одборника присуствовао је само председник Скупштине општине Салко Турсуновић, јавила је Срна.
Остали бошњачки одборници бојкотовали су седницу са образложењем да је, уместо Турсуновића, који је био одсутан због лечења, позивницу потписао потпредседник Скупштине општине Милош Миловановић.
Начелник сребреничке општине Младен Грујичић изјавио је да су српски одборници данас послали поруку да поштују све жртве којима су одали пошту, док је, како је оценио, бошњачка страна нецивилизацијски пропустила прилику да то учини, политизујући и своје и туђе жртве.
Он је истакао да садашња бошњачка гарнитура у локалној власти у Сребреници жели да одређује чије жртве треба поштовати, иако је одлука о томе донета у много сложенијим условима, када су скоро сви одборници били ратни ветерани.
„Тај скупштински састав је закључио да су злочини почињени и жртве биле на свим странама и да их се треба сећати и одавати им пошту, што садашњи бошњачки представници опструишу. То је жалостан и нецивилизацијски однос према жртвама“, казао је Грујичић.
Према његовим речима, прошлост се не може променити, али се морају стварати концепти за будућност и бољи живот.
Грујичић је поручио да свако ко је чинио злочине у име било кога треба да одговара и да је као начелник општине спреман да пружи подршку свим институцијама које на законит и праведан начин трагају за истином и правдом.
Он је навео да су ово за све становнике Сребренице дани пуни туге и бола и да су присутне појачане емоције, те да треба сачувати достојанство и цивилизовано одати почаст свим невино убијеним жртвама од 1992. до 1995. године.
Свесни великих људских страдања у сребреничкој општини, одборници су 2005. године закључили да су у тој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна седница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима, пренео је портал РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала