- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Чувено тропско острво постаје рај за дигиталне номаде

CC0 / Pixabay / Лаптоп на плажи
Лаптоп на плажи - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Популарна туристичка дестинација постаје још занимљивија. Наиме, Бали ускоро уводи нове визе за дигиталне номаде, према којима у тој земљи моћи да се борави пет година без плаћања пореза.
Планирана виза омогућиће удаљеним радницима да живе у земљи без плаћања пореза, под условом да њихов приход потиче од пословања изван Индонезије.
Индонежански министар туризма Сандиага Уно недавно је објавио туристичке циљеве за Бали за остатак године и говорио о томе како ће повећање доступности летова бити важно како би се осигурало да потражња за путовањима на Бали буде задовољена током високе сезоне.

Дигитална номадска виза

Уно је поделио вест и да дуго очекивана индонежанска дигитална номадска виза улази у завршну фазу припреме и да ће ускоро бити отворена за пријаве.
Планови за индонежанску дигиталну номадску визу су постојали годинама. Да није било пандемије ковида 19 и каснијих глобалних блокада, визна шема би можда већ била у функцији. Виза ће стотинама хиљада дигиталних номада и удаљених радника понудити могућност да на Балију бораве као привремени становници.
„Разговори у вези са визама за дигиталне номаде ушли су у завршну фазу и наставићемо да координирамо са релевантним министарствима и агенцијама. Надамо се да би ово могао бити један од искорака у регулативи”, рекао је Уно, известио је „The Bali Sun“.
CC0 / Pixabay / Нове визе за дигиталне номаде омогући ће да се у земљи борави пет година без плаћања пореза.
Плажа на Балију - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Нове визе за дигиталне номаде омогући ће да се у земљи борави пет година без плаћања пореза.
Сматра се да виза омогућава радницима на даљину слободу да раде на мрежи и зарађују међународни приход без плаћања пореза унутар Индонезије. Ова дигитална номадска виза ће помоћи да се филтрира сива зона за многе дигиталне номаде који су тренутно на Балију због туристичких или друштвених виза, или Д212 виза за више улазака.
Индонежанска влада није објавила информације о критеријумима подобности нити о томе које земље ће моћи да поднесу захтев за визу. Нису јавно објављене ни информације о томе да ли ће виза омогућити вишеструке уласке, те да ли је потребно поднети захтев за визу ван Индонезије. Такође, нејасно је и да ли ће људима са визама дигиталних номада бити дозвољено да обављају неке пословне активности у Индонезији.

Помоћ у развоју локалне економије

Тренутно, људи који долазе у Индонезију да воде посао или раде за организацију са седиштем у Индонезији морају имати КИТАС дозволу. Људи који долазе у Индонезију ради пословних активности као што су организовање извоза, присуствовање конференцијама и обука, али су запослени негде другде, могу се бавити тим активностима уз визу Д212.
Иако дигитални номади и удаљени радници са визом не би били обавезни да плаћају порез на локалном нивоу, Министарство туризма се нада да ће прилив привремених становника имати позитиван утицај на локалну економију. Од смештаја у облику некретнина за изнајмљивање, изнајмљивања канцеларија или прихода за кафиће, као и активности у слободно време, сва потрошња дигиталних номада помоћи ће стварању сигурнијег запослења за локално становништво, пренео је портал „Бизлајф“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала