- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иран произвео обогаћени уранијум до нивоа од 20 одсто

© AP Photo / Hasan SarbakhshianПоглед на нуклеарне објекте у Натанзу, Иран
Поглед на нуклеарне објекте у Натанзу, Иран - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Иран је произвео уранијум који је обогаћен до 20 одсто у центрифугама које су недавно инсталиране у нуклеарном постројењу Фордо, саопштио је представник иранске Организације за атомску енергију.
„Произвели смо 20 одсто обогаћени уранијум у серији центрифуга, инсталираних у фабрици Фордо“, рекао је ирански званичник, преноси Ал Џазира.
Портпарол иранске Организације за атомску енергију додао је да су власти Исламске републике „обавестиле Међународну агенцију за атомску енергију о убризгавању гаса у нову серију центрифуга пре најмање две недеље“.
Почетком јуна, иранска новинска агенција ИСНА известила је да је та земља убрзала производњу и инсталирање центрифуга нових генерација за обогаћивање уранијума као одговор на резолуцију Међународне агенције за атомску енергију о Техерану.
Већина од 35 држава-чланица Савета директора Међународне агенције за атомску енергију усвојила је 8. јуна резолуцију о Ирану у којој се критикује република што није објаснила порекло честица уранијума на три непријављена места. Русија и Кина су биле против.
Поглед на нуклеарне објекте у Натанзу, Иран - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
СВЕТ
Иран изнео Америци нови предлог нуклеарног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала