- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Клатно у Црној Гори се помера: Ко може да сачува Абазовићеву владу

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПотпредседни Владе Црне Горе Дритан Абазовић
Потпредседни Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Аналитичар Војин Грубач каже да је после одлуке Предсједништва ДПС-а да ускрати подршку влади Дритана Абазовића, сада све у рукама Демократа који могу да сачувају актуелну владу.
Предсједништво Демократске партије социјалиста одлучило је да ће да ускрати подршку Влади Дритана Абазовића. Одлука је донета након што је у петак Влада Дритана Абазовића усвојила предлог Темељног уговора са СПЦ.
Војин Грубач сматра да је ДПС направио крупну грешку равну погрешној одлуци ДФ-а да руши владу Здравка Кривокапића прије подгоричких избора, гдје је ДПС требало да буде потпуно развлашћен.
„Послије одлуке ДПС- а да ускрати подршку Влади премијера Дритана Абазовића, клатно се опет покренуло у супротном правцу и сада је све у рукама Демократа. Напокон су Демократе достигле циљ и постали кључни фактор који опредјељује даљу политичку судбину Црне Горе“, наводи овај аналитичар за Спутњик.
У садашњој ситуацији, по његовом мишљењу, постоје два рјешења.
„Горе рјешење су пријевремени парламентарни изборима, мада је то боље рјешење од садашњег тужног стања власти. Боље рјешење је да Алекса Бечић пројави историјску одговорност и мудрост, моментално прекине све бесмислене сукобе Демократа и ГП УРА, те уђе у коректни дијалог чији ће резултат бити формирање техничке Владе“, поручује Грубач.
По његовом мишљењу, окосницу те Владе, на чијем челу би као премијер остао Дритан Абазовић, могли би да чине ГП УРА, Демократе и Европа сад у настајању, дио албанских партија али и осталих партија мањинских народа уколико су заинтересовани..
Он је уверен да би и ДФ требало да подржи подржати тај концепт, задржавши мјеста по дубини јер, како каже, другог излаза нема укључујући факт да послије низа грешака, ДФ- у не одговара да се одмах десе нови парламентарни избори.
„Циљ техничке Владе би био завршетак избора у општинама и свргавање ДПС- а у Подгорици што би значило крај политичке епохе Мила Ђукановића. Тек потом би се ишло на припремање нових парламентарних избора с термином који најбоље одговара свима. Дакако, тај термин мора одговарати и држави Црној Гори урачунавајући врло тешку ситуацију у свијету због чега с новим пријевременим парламентарним изборима, можда не треба журити”, коментарише Грубач за Спутњик.
Влада Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
РЕГИОН
Влада Црне Горе званично објавила да је усвојила Темељни уговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала