- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Нећемо одустати од истине“: Реакције из Српске на уклањање фотографија српских жртава у Братунцу

© Фото : YouTube/RTRS vijesti/PrintscreenФотографије српских жртава на путу Братунац-Поточари
Фотографије српских жртава на путу Братунац-Поточари - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Председник Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић изјавио је да та организација никада неће одустати од доказивања истине о страдању Срба у Подрињу и другим подручјима у протеклом рату.
Лазић је за Срну рекао да их у тој намери неће зауставити никакви притисци међународних званичника на правосуђе Републике Српске.
"Притиском на правосуђе Републике Српске да се уклоне фотографије погинулих бораца Војске Републике Српске и српских цивилних жртава са јавних површина у Братунцу, по налогу тужиоца Окружног тужилаштва Бијељина, међународни званичници још једном показују да су на страни Бошњака, те да их не занимају српске жртве рата, правда и истина", оценио је Лазић.
Према његовим речима, део међународне заједнице након рата дужи низ година у спрези са бошњачким политичким и војним званичницима смишљено ради на минимизирању српских жртава рата, а величању бошњачких у протеклом рату, како би у свету била створена искривљена слика да су у БиХ једино страдали Бошњаци и Хрвати, али не и Срби.
"Њихова коначна намера и циљ је да се Срби прикажу као злочинци и "геноцидан" народ, како би покушали укинути Републику Српску и прогласити је "геноцидном", сматра Лазић и истиче да то никада неће дозволити српски народ и званичници Републике Српске.
Председник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић оценио је да је налог за уклањање фотографија погинулих бораца Војске Републике Српске и српских цивилних жртава са јавних површина у Братунцу још један је у низу доказа колико се српске жртве деградирају и не признају.
Носовић је истакао да међународни званичници напокон треба да виде "ужасан злочин који се десио око Сребренице".
Тужилац Окружног тужилаштва Бијељина наложио је уклањање фотографија погинулих бораца Војске Републике Српске (ВРС) и српских цивилних жртава са јавних површина у Братунцу, што су породице жртава и учиниле, саопштено је јуче из Полицијске управе Зворник.
Чланови породица погинулих бораца ВРС и цивилних жртава рата јуче су уз регионални пут Братунац - Поточари поставили фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом рату, с циљем да се међународним званичницима укаже да су на том подручју страдали и Срби и да су над њима почињени многи злочини за које нико није одговарао, подсећа Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала