- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новакова „чекалица“ у три чина /видео/

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
У два претходна сусрета Новак Ђоковић није успео да нађе решење за Ника Кирјоса и његове топовске сервисе. Било је то све, додуше, пре пет година, играло се оба пута на два добијена сета и ствари су на овогодишњем Вимблдону биле потпуно другачије. Другачији је био и Новак. Другачији је био и исход.
Говорио је Ђоковић да верује да је Кирјос најбољи сервер на свету. И није далеко од истине ако се констатује да је у финалу Вимблдона испалио чак 30 ас удараца.
Никада Ђоковић раније није успео да направи брејк против Кирјоса, није био ни близу у првом сету финала Вимблдона и релативно глатко је изгубио тај део дуела, препустивши иницијативу ривалу.
Бомбардовао је Кирјос из све снаге, сервиси од преко 200 километара на час били су неухватљиви чак и за најбољег ритернера у свету тениса, али Новак није видео проблем у томе – требало је само сачекати да проблем створи друга страна.

Први чин

У четвртом гему другог сета Кирјосу је попустио фокус и преиграо се, толико да је Ђоковић без изгубљеног поена освојио гем на његов сервис.
Али, било је то далеко од готовог – у деветом гему Ђоковић је сервирао за крај сета, али је Кирјос успео да својим препознатљивим ударцима из места, без спуштених колена, без спина, са максималном снагом и хируршком прецизношћу, стигне до чак три брејк лопте које би му омогућиле да у наредном гему сервира за 5:5.

Други чин

Такав сценарио није виђен, Ђоковић је спасао три, потом и четврту брејк лопту, стигао до прве прилике да оконча сет и то је и урадио – довољно да докаже ривалу колико се осећа јаким и сигурним у себе.

Трећи чин

Девети гем трећег сета је такође био кључан – и опет је један играч имао три прилике да оконча период. Овога пута то је био Кирјос који је требало да поведе са 5:4 и доведе Ђоковића у ситуацију да сервира за останак у сету.
Лако је рећи, али не и остварити – Ђоковић је освојио пет поена у низу, направио брејк, повео са 5:4 и потом у десетом гему искористио прву сет лопту комплетиравши преокрет и коначно сломивши Кирјосову психу, на индиректан начин.
Док је Ник причао сам са собом, са својим тимом, са судијом, са публиком, са добацивачима лоптица, Ђоковић је „отишао у сенку“ и није био у центру пажње, што му је скинуло са рамена већ стандардни терет који доживљава на великим турнирима и омогућило му да у сопственом миру користи немир ривала и полако, али сигурно „дави жртву“ све док она сама не схвати да јој нема спаса.
На крају, преокрет за 3-1 у сетовима и освојену 21. Гренд слем титулу, можда и најважнију у каријери, имајући у виду све околности са којима се суочавао у претходних неколико година, а нарочито у актуелној.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала