- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Популарни сладолед који се продаје у 72 земље хитно се повлачи са тржишта

CC0 / Pixabay / Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Популарни сладолед који се продаје у чак 72 земље хитно се повлачи са тржишта због присутности канцерогеног пестицида етилен оксида.
Сладолед је произведен у Француској, на свим тржиштима биће одмах повучен са продајних места, а потрошачи су позвани да га не конзумирају уколико су га купили.
Реч је о популарном сладоледу од ваниле америчке компаније „Haagen Dazs“ („Haggen Dazs vanilla ice creamу“). Како ствари стоје, изгледа да је проблем у ванили која је у Француску увезена из Мадагскара и садржи пестицид који је због доказане канцерогености забрањен на тржишту ЕУ, преноси „Пословни дневник“.
Надлежна служба задужена за храну у ЕУ наводи да је ризик озбиљан и да се сладолед мора повући из продавница, али и од потрошача који су га купили. Земља пријаве је Француска, а порекло сладоледа и сировина (ванила) Француска и Мадагаскар.
Међу 72 земље из којих се сладолед повлачи 20 је европских: Белгија, Хрватска, Кипар, Чешка, Финска, Француска, Немачка, Мађарска, Исланд, Ирска, Италија, Литванија, Малта, Холандија, Норвешка, Пољска, Румунија, Шпанија, Шведска и Швајцарска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала