- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта се дешава с ценама прасетине у Србији?

© Tanjug / Оксана ТоскићПрасићи
Прасићи - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
До разлике у ценама прасића и конзумне прасетине у продавницама дошло је због тога што су трговци задржали цене од пре две недеље када је такозвана жива вага била скупља.
Тако је оценио секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић.
Коментаришући ситуацију око откупа прасића, Будимовић је рекао да се цене разликују и да по регионима износе од 250 до 400 динара за килограм.
"Када говоримо о паду цена у примарној производњи, можемо да кажемо да је то због мање потражње јер је пост, а и летње је време па купци немају потребу за овом врстом меса", рекао је он за Танјуг.

Пољопривредници на губитку

За годину дана месо је у Србији поскупело 19 одсто на шта су каже Будимовић утицали украјинска криза, последице короне, смањена потрошња, поскупљење такозваног инпута. Он наглашава да је производња свиња у Србији годинама на граници егзистенције.
"Несигурност у коју улазе фармери при кретању у тов свиња, и уопште бављења овим послом, достигла је врхунац овим новим факторима", оценио је он.
Подсетио је да у формирању цена поред примарне производње учествују кланичари и трговци.
"Углавном фармери имају највећи губитак, а треба направити ситуацију да сви једнако могу да добију. Треба поставити паритете, то би био највећи искорак. И то у односу на цену кукуруза који највише утиче на трошкове", рекао је он.
Будимовић каже да поремећаја на тржишту свињског меса постоје и у Европи, због афричке куге и немогућности коришћења кукуруза из Украјине.
"Чињеница да је српска производња свињског меса угрожена, последњи је моменат да се предузму суштинске мере, кораци који би довели до заустављања пада а затим и водили ка напретку", поручио је он.
Предложио је да се у Србији ојача производни ланац.
"Да седну сви фактори у производњи свињског меса, и да се договоре. То би оснажило фармере да се и даље баве производњом. Иначе те могућности немају јер је губитак евидентан", објаснио је он.

Месо из ЕУ је јефтиније

Коментаришући податак да је за годину дана повећан увоз свињског меса у Србију за 53 посто рекао је да је то зато што се овде производи мање од потреба кланичара и прерађивача, а и месо из ЕУ је јефтиније.
"Битно је да се што пре сви чиниоци у производњи свињског меса састану. Око 60 милиона евра потрошили смо на увоз меса, живе прасади. Замислите да је то могло да уђе у производњу, то би била значајна цифра", оценио је он.
Говорећи о накупцима Будимовиће је рекао да има случајева у пракси да накупци формирају цену.
"Да постоје уговори између произвођача и корисника, прерађивача и трговаца, то би било на минимуму", каже он.
Објашњава да би паритети могли да се употребе и за формирање цена па ако је кукуруза 30 динара да фактор за формирања цене живе ваге буде осам.
"Мислим да још увек има простора за договор и одређена решења", оценио је он ситуацију у свињарству.
Будимовић оцењује да је млечно говедарство у значајној кризи те да смо ове године произвели 100 милиона литара млека мање, и да је 38.000 музних крава и јуница мање него лане.
"Извоз меса је у ЕУ готово стао јер нисмо рентабилни са ценама. За наше грађане, јунеће месо "бејби биф" недоступно је због цена. Треба учинити све да се млечно говедарство одржи, јер без њега нема ни месног говедарства", рекао је он.
Будимовић је оценио да су мере замрзавања цена основних животних намирница дале резултате, а посебно нагласио да несташица нема.
"Ми још увек живимо од рода ратарских и индустријских култура од прошле године, какав ће род бити ове године остаје да се види. Треба урадити билансе шта је неопходно за становништво, то оставити са 20-30 посто вишка, и онда да се сачека мирно шта ће донети крај године", закључио је Будимовић, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала