- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Могу ли и како ЕПС и Србијагас да преживе енергетску кризу? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Стефан ЂурићСрбија би до 1. октобра требало да испоручи прве количине гаса у Мађарску
Србија би до 1. октобра требало да испоручи прве количине гаса у Мађарску - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите насTelegramOdyssey
У анализи Фискалног савета структурних проблема српске енергетике, а све у светлу глобалне кризе обрађени су узроци, трошкови и могућа решења.
По питању цена енергената стручњаци ФС у Резимеу ове анализе наводе да гас за домаћинства треба да поскупи за 65 до 70%, централно грејање од 10 до 40%, у зависности од учешћа трошкова гаса у укупним трошковима топлана, а као ургентну меру за стабилизацију ЕПС-а саветују поскупљење електричне енергије за домаћинства од 15 до 20%, као и слично повећање цена за привреду.
Кроз анализу потенцирано је, поред критике за досадашње газдовање овим компанијама и препорука како да се ради убудуће, да би држава морала коначно да престане цене електричне енергије и прородног гаса да корисит као монету за социјално поткусуривање. Конкретно, указују да је потребно да држава субвенционише само рачуне оних грађана који нису у могућности да их плаћају.
У време када многе државе, Француска на пример, планирају да национализују своја енергетска предузећа, како би што лакше превазишла енергетску кризу Србија, чија су јавна предузећа из сектора природног гаса и електричне енергије у стопостотном државном власништву треба да што пре донесе битне одлуке о томр како њима газдовати. Јер, реч је о компанијама које су окосница српске привреде.
О свим овим темама у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Слободаном Минићем, специјалним саветником у Фискалном савету Републике Србије.
Могу ли и како ЕПС и Србијагас да преживе енергетску кризу? I Енергија Спутњика
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала