- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Евро на најнижем нивоу у последњих 20 година: Шта се догађа са светским валутама

CC0 / Pixabay / Долари и еври
Долари и еври - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Курс европске валуте према долару склизнуо је на најнижи ниво у последњих 20 година јер привреди Еврозоне прети рецесија. Истовремено вредност долара у истом периоду достигла је највишу вредност.
Неизвесност изазвана сукобом у Украјини, пораст цена производа и погоршање проблема у ланцу набавке негативно се одражавају на економску перспективу.
Истовремено, инфлаторни ризици су се повећали. Све то довело је до промена и у курсевима страних валута.
Доларов индекс, који показује кретање вредности америчке према осталих шест најважнијих светских валута, порастао је прошле недеље 1,5 посто, на отприлике 107,00 бодова, а у једном је тренутку достигао и 107,79 бодова, нову највишу вредност у 20 година, преноси Индекс.
Притом је долар према европској валути ојачао 2,2 посто, па је цена евра склизнула на 1,0185 долара, а у једном је тренутку заронила на 1,0072 долара, нову најнижу вредност у 20 година. Курс долара порастао је и према јапанској валути, за 0,6 посто, на 136,10 јена.

Зашто расте вредност долара?

Доларов индекс порастао је за више од 1 посто другу недељу заредом, што се понајвише приписује агресивном повећању каматних стопа америчке централне банке. Прошле недеље је објављен записник с јунске седнице Феда, на којој су камате повећане за 0,75 постотних бодова.
Записник је показао да се челници централне банке слажу да би на седници у јулу требало додатно повећати кључне камате за 0,50 или 0,75 постотних бодова, с обзиром на то да се инфлација у САД креће на највишим нивоима у више од 40 година, изнад 8,5 посто.
На тржишту новца сада се процењује да ће кључна камата у марту идуће године достићи врхунац од 3,44 посто, док се недавно процењивало да би до маја могла бити 4 посто. Тренутно се креће на 1,58 посто.

Швајцарски франак јачи од евра

Од краја јуна швајцарски франак јача и његова вредност у Србији прерасла је евро, што се до сада није дешавало. Званични средњи курс франка износи 118,6 динара, док евро вреди 117,3.
Професор Љубодраг Савић за јутарњи програм "Ухвати дан" Радио Београда 1 каже да санкције које су ЕУ и САД увеле Русији нису толико погодиле Швајцарску као остале европске земље.
"Санкције не функционишу као што се очекивало. Многи људи губе посао, многа предузећа раде отежано, ланци снабдевања су попуцали, дакле, имамо стање коме се нико у Европи није надао и то је основни разлог зашто евро губи на вредности", каже професор Савић.
Додаје да је то стање неизвесности и великих проблема који могу бити још већи увек погубно за курс, пре свега из психолошких разлога. У том смислу, вероватно већина људи процењује да је Швајцарска много стабилнија у односу на Европску унију.
"Не заборавимо да је евро заједничка валута за 27 земаља које су различите економске снаге, различитих нивоа ефикасности привреде, навика, броја становника. Зато људи у овом тренутку много више верују у швајцарски франак у односу на евро", истиче Савић.

Поверење и опрез

Ипак, он задржава дозу опреза јер су у питању тенденције које не трају дуго. Подсећа на ситуацију од пре пет, шест година када се швајцарски франак изједначио са америчким доларом, али је то трајало кратко.
Понавља да је кључни фактор тренутно веће поверење у швајцарску државу.
"Људи којима прети да изгубе велики новац не знају у шта би уложили, јер им ништа не делује довољно сигурно и сада гледају како да најмање изгубе и њима се чини да најмање ризика тренутно има са 'швајцарцем'. То доводи до јачања франка и слабљења евра", каже Савић.

Јен под притиском

Јапанска валута је, пак, под притиском слабости треће по величини светске привреде, мада јапанска централна банка, за разлику од већине осталих централних банака у свету, и даље покушава да подржи привреду лабавом монетарном политиком.
У петак је, непосредно након кобног атентата на бившег премијера Шинза Абеа, јен понешто ојачао јер важи за сигурно уточиште капитала у несигурна времена. Но, убрзо се поново нашао под притиском.

Рубља и даље снажна

Вредност рубље у односу на долар тренутно износи 60,9. Упркос спољним притисцима, вредност руске валуте и даље је стабилна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала