- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Евро склизнуо у односу на долар – успешно минирање европске привреде антируским санкцијама

CC0 / Pixabay / Евро
Евро - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
То што је курс евра према долару склизнуо на најнижи ниво у последњих 20 година, а долар истовремено постигао највишу вредност, последица је антируских санкција. Њихов резултат је прилично успешно минирање европске привреде а за рачун Америке, сматрају саговорници Спутњика.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Долар је према валути еврозоне ојачао 2,2 посто, па је цена евра склизнула на 1,0185 долара, а у једном је тренутку и на 1,0072 долара, нову најнижу вредност у 20 година. Курс долара порастао је и према јапанској валути, за 0,6 посто, на 136,10 јена.

Контрасанкције минирале европску привреду

Доларов индекс порастао је за више од један посто другу недељу заредом и иако поједини аналитичари то приписује агресивном повећању референтне каматне стопе од стране америчке централне банке, за разлику од европске која то још не потеже, саговорници Спутњика мисле да то ипак није пресудно.

„Превасходно се ради о томе да су контрасанкције као ефекат санкција на релацији ЕУ - Русија далеко снажније погодиле европске земље него што су погодиле Канаду или САД и Аустралију. Економије ЕУ су испреплетане са тржиштем Русије на бази не само енергената, него и пласмана робе западноевропске привреде на тржиште Русије“, објашњава економиста Божо Драшковића.

Није дакле само ствар у томе што су повећане цене енергената у земљама ЕУ, већ и о томе што не постоји могућност пласмана робе. Зато је, каже, природно да је дошло до кризе евра и одразило се на релацију евро-долар.

На корист Америци

© Sputnik / Михаил Кутузов / Уђи у базу фотографијаАмерици не одговара превише јак долар, јер ће то условити већи амерички увоз
Долари - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Америци не одговара превише јак долар, јер ће то условити већи амерички увоз
„Због ембарга према Русији европска привреда, поготово немачка, има велику штету јер или нема гаса, или га има мало, или по врло високим ценама и када се то преведе у производе и услуге онда њихова производња постаје скупља а онда и мање конкурентна на светском тржишту и даје могућност другим произвођачима, поготово америчким, али и кинеским да буду конкурентни“, истиче економиста Мирослав Јовановић, професор Института за глобалне студије Универзитета у Женеви.
То самоповређивање ЕУ и еврозоне због санкција Русији има повољан ефекат на Американце, јер се европска привреда минира и то прилично успешно и није чудо што швајцарски франак и долар јачају у односу на евро, каже он.

САД-у ипак не одговара јак долар

Драшковић, професор на Београдској банкарској академији, међутим, сматра да ће ипак доћи до баланса између две најјаче валуте и објашњава зашто:
САД не одговара да је долар превише јак, јер ће то условити већи амерички увоз, а мањи извоз из простог разлога што ће роба која долази од компанија из ЕУ бити јефтинија на тржишту САД, а због јачег долара скупља она коју Американци извозе у Европу.
„Значи, треба имати у виду кључни елеменат – у крајњој инстанци вредност валуте зависи од вредности њене робе на светском тржишту. Како та вредност робе и услуга буде јачала доћи ће и до јачања евра. Не мислим да ће до тога брзо доћи због проблема са енергентима и због сужавања тржишта, јер је роба ЕУ изгубила огромно тржиште Русије“, каже Драшковић.

Без значајних последица по Србију

Он уз то напомиње да су последице поремећаја који је настао са конфликтом на релацији Русија-Украјина по Европу и свет снажне и да је немогуће предвидети како ће се то у будућности кретати.
На питање о томе колико ће се однос евра и долара одразити на нашу привреду која је везана за евро, Драшковић сматра да се то неће посебно одразити на њу јер је у питању однос евра и долара.
Када је реч о трговини између ЕУ и компанија из Србије ту се, како истиче, ништа значајно неће променити.
Судећи по курсу динара у односу на евро који је остао исти као и протеклих дана, однос евра и долара на то није утицао. Куповни курс данас је износио 117 динара за евро, а продајни 117,60.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала