- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Иран ове године улази у ШОС, Белорусија поднела захтев за чланство

© SputnikЗастава Шангајске организације за сарадњу
Застава Шангајске организације за сарадњу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Иран ће ове године бити примљен у Шангајску организацију за сарадњу (ШОС), изјавио је в. д. министра спољних послова Узбекистана Владимир Норов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ове године ће у оквиру председавања Узбекистана Иран бити примљен као земља-посматрач у чланство ШОС... У Самарканду ће бити потписан и меморандум о обавезама Ирана као члана ШОС-а“, рекао је Норов на округлом столу у Москви.
Његова пријава за чланство одобрена је на прошлом самиту 17. септембра 2021. године, а све ово време је у току процес документације и одобравања.
Норов је додао да је Белорусија такође поднела захтев за чланство у Шангајској организацији за сарадњу.
„Тренутно је Белорусија поднела захтев (о приступању). Данас је овај захтев Белорусије упућен земљама-чланицама. И ако се донесе заједничка одлука, а мислим да ће бити тако, на Самаркандском самиту (ШОС-а) биће донета одлука како би се покренуле процедуре за укључивање Белорусије у ШОС“, рекао је Норов.
Шангајска организација за сарадњу је евроазијска политичка, економска и безбедносна организација основана 2001. године у Шангају од стране лидера Кине, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Изузев Узбекстана све остале државе су биле чланице Шангајске петорке (основане 1996), а након пријема Узбекистана 2001. организација је добила садашње име. Индија и Пакистан придружили су се организацији 2017. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала