Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Консулатције председника и представника листа које су ушле у Скупштину од 14. јула

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић ће од 14. јула почети разговоре са представницима свих 12 листа које су ушле у Скупштину, а представници странака и коалиције које су прешле изборни праг, очекују тај позив и већина каже да ће му се и одазвати, јер то налаже уставна процедура.
На консултације са председником на Андрићев венац, како кажу, неће Демократска странка, нити коалиција Морамо.
Позив на разговор је већ стигао на адресу Заветника, који ће се, према речима председнице те странке Милице Ђурђевић Стаменковски, одазвати позиву, а делегацију ће чинити њихови посланици.
Она за Танјуг каже да за Заветнике није проблем одлазак на разговор са председником, већ је проблем - што се то проблематизује, јер, каже, ни у консултацијама, нити у одласку на разговор нема ничег ексклузивног, већ су уставне обавезе.

„Нема разлога да се око тога прави нарочита драма. Оне политичке структуре које сматрају да не треба да разговарају, не мисле добро грађанима и не представљају жестоку опозицију, већ антидржавни елемент“, рекла је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Додаје да ће у разговору инсистирати на постулатима њиховог програма од четири П - породица, просвета, правда и пољопривреда, а са председником ће, додаје, разговарати и о КиМ, јер нису задовољни досадашњом политиком власти о Космету, због чега ће тражити и да се скупштина изјасни о потписаним споразумима, као и да се усвоји резолуција којом ће Србија дефинисати своје позиције као војно неутрална земља, која ниједној међународној признатој држави неће уводити санкције.
Позиву на консултације ће се одазвати и Нова демократска странка Србије, а њен лидер Милош Јовановић каже да ће на разговор ићи он и Војислав Михаиловић, који води део ПОКС-а, са којим су заједно чини коалицију „Нада”.
Позиву ће се одазвати јер је он у складу са уставним овлашћењима председника Републике, а консултације део демократског поретка.
На састанку ће, каже, изнети своје ставове о најважнијим питањима, попут европских интеграција, КиМ и ситуације у Украјини, на које желе да чују одговоре председника Републике.
Демократе, које су на изборе изашли као део коалиције „Уједињени за победу Србије“, не планирају да се одазову позиву за консултације, јер, како је рекла потпредседница ДС Татјана Манојловић не желе да помажу власти „да ствара привид демократије“.
„Нећемо учествовати у симулацији демократског процеса и давати легитимитет нечему што свакога дана све дубље тоне у очигледну аутократију“, рекла је Манојловићева и додала да ће остале чланице те изборне коалиције одлучити у своје име да ли ће се одазвати позиву.
Ни коалиција „Морамо“ неће ићи на разговор са председником.
„Нисмо још добили позив, али нећемо ићи на консултације. Ми нисмо у ситуацији да предложимо мандатара, због броја гласова које смо добили на изборима, а пошто су разговори о влади, ми свакако у таквој влади нећемо учествовати. И то је званичан став коалиције“, рекао је Небојша Зеленовић, који је предводио листу „Морамо“ на парламентарним изборима.
Један од лидера „Не давимо Београд“, такође члан коалиције „Морамо“, Радомир Лазовић каже да они планирају да иду на званичне састанке са председником Вучићем, али да ће сачекати његов позив, па ће тек онда одлучити јер, како сматра званичних консултација пре конституисања парламента не може бити, а не желе да учествују у „било каквим диловима“са Вучићем.
„Сачекаћемо да видимо шта је тема и да ли је то у оквиру његових овлашћења, пошто Вучић често ради ван својих овлашћења“, рекао је Лазовић.
Потпредседник Савеза војвођанских Мађара, који ће у наредном сазиву имати пет посланика, Балинт Пастор каже да ће се одазвати позиву на разговор , те да га очекују.
„То је најприродније, да свака листа оде код председника и каже како види будућност Србије“, рекао је Пастор и додао да ће одредити делегацију када буду добили позив за разговор, који је, каже, први корак, након којег очекује и међустраначки разговор са СНС, а убрзо затим и формирање скупштине, и владе.
„Још у тренутку расписивања избора рекли смо да желимо да наставимо сарадњу на начин како смо односе градили од 2014. године. Припремићемо предлог коалиционог споразума, заснованог не на функцијама, већ на програмском опредељењу, за које бисмо желели да буде део програма нове владе“, рекао је Пастор.
Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, каже да коалиција „Заједно за Војводину – Војвођани“, такође још чека позив, али да нема разлога да се том позиву не одазову, јер је то, каже, део уставне надлежности председника Републике, којем ће они, будући да су посвећени легализму, одговорити.
„То је нулта тачка у демократији“, рекао је Жигманов, и додао да ће на разговор доћи он и Александар Оленик, председник коалиционог партнера, Заједно за Војводину.
„Будући да је председник Републике и лидер странке која је победила на изборима, има могућност да предложи мандатара нас ће занимати у ком правцу и са којом агендом ће бити профилисана нова - стара Влада Србије“, рекао је Жигманов.
Представник „Коалиције Албанаца Долине“, која ће имати једног посланика, Шаип Камбери, такође не види разлог да не прихвати позив председника Србије на разговор.
„Никада нисмо бежали од разговора са владом и председником. Само наше учешће на изборима показује спремност да сарађујемо у решавању проблема Албанаца“, рекао је Камбери.
Додао је да њихов приоритет остварење Плана од седам тачака из 2013. године, који се односи на њихову интеграцију у државним и јавним институцијама, решавање проблема у образовању, социјална питања, економски развој, признавање диплома.
Потпредседник СПС Ђорђе Милићевић рекао је раније да му није познато када је СПС на реду за консултације, а да ће то највероватније бити разговор између лидера коалиције СПС - ЈС са председником Републике.
„Очекујемо разговоре о ономе шта можемо у наредном периоду, у времену када је Србија суочена са великим изазовима, притисцима, шта је то што можемо заједно да учинимо и урадимо, а да буде у најбољем интересу Србије и грађана Србије“, навео је Милићевић за Танјуг.
У СНС-у, странци која предводи коалицију „Александар Вучић - Заједно можемо све”, још нису одлучили ко ће чинити делегацију у том разговору, али је највероватније да ће то бити потпредседници странке, као што је био случај у претходним изборним циклусима.
РИК - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СРБИЈА
РИК донео решење о додели мандата народним посланицима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала