- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Ердоган на вези: Турска спремна да допринесе преговорима Русије и Украјине

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Сочију
Председници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Председници Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским лидером Владимиром Путином.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Разговарано је о ситуацији у Сирији, као и о украјинско-руском рату и стварању безбедних коридора за извоз жита Црним морем“, истиче се у саопштењу.

Председник Ердоган је „поновио да рат Украјине и Русије треба да буде окончан трајним и праведним миром путем преговора“.
„Рекао је да је Турска спремна да на све могуће начине допринесе интензивирању преговарачког процеса, као што је чинила и до сада“, саопштила је канцеларија турског лидера.

Разговор уочи самита на највишем нивоу

Прес-служба Кремља касније је саопштила да су лидери разговарали телефоном „уочи руско-турског самита на највишем нивоу који је планиран у блиској будућности“. Размотрен је комплекс питања од обостраног интереса.
„Посебна пажња је посвећена задацима у вези са даљим интензивирањем економске сарадње, укључујући мере за унапређење њене правне базе, повећање обима трговине, коришћење националних валута приликом обрачуна, као и наставак непрекидних испорука руских енергената. Договорена је блиска сарадња у тим областима на нивоу копредседавајућих билатералне међувладине комисије и руководства надлежних ресора“, саопштио је Кремљ.

Истиче се да је настављена размена мишљења о ситуацији око Украјини, „између осталог и у контексту координације напора у циљу осигуравања безбедности пловидбе у Црном мору и извоза жита на светска тржишта“.

Приликом разговора о регулисању ситуације у Сирији, наглашена је важност трилатералног, заједничког рада у оквиру „астанског процеса“ уз учешће иранских партнера.
Поред тога, руски лидер је срдачно честитао Ердогану и турском народу празник Курбан бајрам.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
РУСИЈА
Рок десет дана: Ердоган намерава да реши питање извоза жита из Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала