- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски аналог СВИФТ-а на блокчејну спреман за тестирање у банкама

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаЦентрална банка Русије
Централна банка Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Пилот верзија руског аналога система СВИФТ спремна је за тестирање и може се користити у руским банкама, саопштила је Спутњику прес-служба сервиса „Платформа НТИ“.
„Пилот верзија децентрализованог система за размену међубанкарских финансијских порука спремна је за тестирање и може се користити у банкама“, наводи се у извештају.
Пројекат је разрадио Центар за компетенцију Националне технолошке иницијативе (НТИ) „Технологије дистрибуираних регистара“ Државног универзитета у Санкт Петербургу (СПбГУ).
Резултати тестирања оптерећења показују да систем показује веома добре резултате. Пројектована брзина достиже пренос више од 25.000 порука у секунди на једном чвору. Притом, постоји могућност даљег ширења, рекао је технички директор Центра за компетенцију НТИ СБбГУ Александар Кирејев.
Домаћи СВИФТ не користи класични блокчејн, него трослојну архитектуру. Због тога је систем у могућности да се шири и да повезује велики број нових корисника, прецизирано је у саопштењу. Такође се наводи да је немогуће да се створе ограничења или да се нека земља или банка искључе из система, јер сваки корисник има иста права и могућности.
Програмери истичу да размена међубанкарских финансијских порука употребом блокчејн технологија омогућава да се створе безбедни и поуздани услови за све учеснике. Нови децентрализовани међубанкарски систем за размену финансијских порука доступан је банкама за тестирање.
Према томе, Русија би могла да добије још један аналог система СВИФТ, сада заснованог на блокчејну. То ће бити још једна опција као допуна Систему за пренос финансијских порука (СПФС) Банке Русије који већ функционише. Он броји већ 70 страних организација из 12 земаља.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РУСИЈА
„То није шала“: Путин о штети коју Запад трпи због санкција Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала