- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се дешава у телу ако ходате 2.000 корака сваког дана

CC0 / Unsplash/Youcef Chenzer / Ходање
Ходање - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Ходање није телесна активност коју треба потцењивати, она може да одржи здравље, физичко и ментално, али и да помогне у мршављењу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ходање је физичка активност коју често потцењујемо, а она заправо има толико користи за нас. Када планирамо да доведемо тело у топ форму, често уз то иде одлазак у теретану али и ходање може да направи велике промене за ваше тијело и оно није само кардио-вежба, каже Стив Стоунхаус, тренер ходања и трчања.
„Ходање је вежба са са теговима, чак и ако их не држите или не носите на глежњевима. Од њега имате све користи као од кардио-вежби, али и ваши мишићи такође имају користи јер морате да носите своју тежину“, каже Стоунхаус за часопис „Вел енд гуд“.
Он додаје да само 2.000 корака на дан може да побољша ваш живот.

Шта ће се догодити ако ходате 2.000 корака на дан?

Јачате мишиће

Иако ходање није исто што и вежбе снаге, ипак можете да ангажујете мишиће целог тела док ходате. Ноге, задњицу и све мишиће доњег дела телаангажоваћете сваким кораком. Међутим, уз правилно држање, радиће и руке. Стоунхаус наводи да је важно избећи погрбљени став те допустити рукама да се њишу уз тело, а то не значи да треба да „млатарају“, него да помогну у кретању.

Јачате кости

Кости реагују на све покрете, посебно ако су ту укључене вежбе снаге (или вежбе с теговима), а већ смо закључили да је ходање управо то. Према америчком Националном институту за здравље, коштано ткиво реагује на сваки покрет и јача сваки пут кад вежбате. Стога свакодневно вежбање, чак и 2.000 корака дневно, може да вам помогне у спречавању губитка коштане масе током старења.

Здрава навика

Шетња може бити сјајан начин опуштања и проналаска времена за себе. Осим физичких предности, ходање вам даје времена за размишљање, слушање музике или разговор са пријатељем. Исто тако, одлука о свакодневном ходању је темељ за изградњу здраве навике.
„Постоји нешто важно у стварању рутине и дисциплини коју захтева како би се одржала. Уз све физичке предности ходања 2.000 корака сваки дан, мислим да постоји нешто вредно у доследности тој рутини“, каже Стоунхаус.

Побољшавате кардиореспираторно здравље

Ходање убрзава откуцаје срца, што је одлично за здравље вашег кардиореспираторног сустава. Кад год се крећете, ваше тело мора да пумпа крв и телесне течности, што даје подстицај телу и мозгу, а на тај начин се ојачава и срце.

Користи од ходања 7.000 корака на дан

Када већ неко време свакодневно ходате 2.000 корака, можда је време за појачавање тренинга и за 7000 корака. Можете се загрејати првих 2.000 корака, а затим можете одабрати део пута који је узбрдо или једноставно ходати бржим темпом. Након тога, последњих 2.000 или 1.000 корака можете се охладити лаганом шетњом. Лагана вежба која је врло ефикасна. Ево шта је може учинити изазовнијом.
Одаберите узбрдицу
Ако можете пронаћи подручје с више брежуљака или неким препрекама, прошетајте тамо како бисте одрадили мали изазов.
Ходајте у интервалима
Лако је направити 7.000 корака лаганим кораком, али пуно је здравије и корисније наизменично ходати један минут брзо, а један минут споро.
Промените руту
Уместо стандардне руте у близини ваше куће, барем једном недељно шетајте уз неко језеро, реку или кроз шуму. Тако ћете додатно опустити свој мозак.

План ходања за почетнике

Тренер Борна Шеремет, магистар кинезиологије и тренер нордијског ходања саставио је план ходања за почетнике, преноси Јутарњи лист.
Период вежбања: месец дана
Број тренинга у месецу: 12 појединачних тренинга
Број сати тренинга: 12 сати
Број тренинга у једној седмици: 3 тренинга

Тренинзи:

1.
Тренинг: Ходање 12 минута
2.
Тренинг: Ходање 14 минута
3.
Тренинг: Ходање 16 минута
4.
Тренинг: Ходање 16 минута
5.
Тренинг: Ходање 18 минута
6.
Тренинг: Ходање 20 минута
7.
Тренинг: Ходање 20 минута
8.
Тренинг: Ходање 22 минута
9.
Тренинг: Ходање 24 минута
10.
Тренинг: Ходање 24 минута
11.
Тренинг: Ходање 26 минута
12.
Тренинг: Ходање 28-30 минута
Пре сваког ходања, потребно је загрејати се са пет до 10 вежби разгибавања од главе до пете како би се тело припремило на већи напор. По завршетку ходања пожељно је одрадити од пет до осам вежби истезања појединих делова тела с посебним нагласком на ноге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала