- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У ЛНР ухваћени диверзанти који су планирали терористички напад

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције ЛНР током чистке насеља у Луганској Народној Републици
Припадник Народне милиције ЛНР током чистке насеља у Луганској Народној Републици - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Војници Луганске Народне Републике ухватили су у Донбасу диверзантско-извиђачку групу у којој је било око шест-седам белоруских плаћеника, изјавио је за Спутњик помоћник начелника Министарства унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Пре неколико дана наше јединице су ухватиле диверзантско-извиђачку групу која је требало да изврши терористички напад на град Лисичанск. Ова група плаћеника је из Белорусије, неких шест-седам људи. Они су ухваћени, оружје им је одузето, сада се налазе у нашим одељењима и дају исказе“, рекао је Кисељов.
Белоруски плаћеници који се боре против Луганске и Доњецке Народне Републике треба да буду уништени, истакао је Кисељов.
„И та трећа сила, која данас учествује у казненој операцији против становника Донбаса, створена је још 2014. године од јединица ‘Волат’ и ‘Литвин’, које су биле део ‘Десног сектора’. ‘Десни сектор’ је забрањен у Руској Федерацији и Луганској и Доњецкој Народној Републици. То је терористичка организација и само је треба уништити – и све оне који су били њен део и њихови пратећи сателити“, истакао је он.
Он је навео и да је неколико европских земаља, укључујући Пољску, балтичке државе, Немачку и Румунију, финансирало такозвани батаљон Калиновски, у чијем саставу су били ови белоруски плаћеници.
Пољска, на чијој територији су се налазили национални батаљони белоруских плаћеника, није издржала и протерала их је да ратују у Украјину, додао је Кисељов.
„У фебруару чак ни Пољаци нису могли да издрже и почели су једноставно да протерују све такве Белорусе који су из разних разлога напустили Белорусију. Због чега? Зато што су се већ уморили од тих лезилебовића, па су их све отерали у Украјину, и добио се тај незгодан батаљон (Калиновски)“, рекао је он.
Према његовим речима, у Донбасу је уништено око 40 одсто састава такозваног батаљона „Калиновски“, у којем су се налазили и плаћеници – имигранти из Белорусије.
Раније је украјинска агенција УНИАН саопштила да је плаћеник из Белорусије Марчук, који је командовао једним од батаљона пука „Кастус Калиновски“, погинуо у борбама код Лисичанска.
Министарство унутрашњих послова Белорусије саопштило је да је против припадника белоруског добровољачког батаљона „Калиновски“, формираног у марту 2022. године и који је ратовао на украјинској страни, покренут кривични поступак због учешћа у оружаном сукобу на територији стране државе.
Почетком јула председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да се формација белоруских имигранта, која се бори на страни Кијева, нашла под ватром руске артиљерије и да је погинуло 20 људи. Он је додао да су опозициони лидери који су отишли у иностранство послали ове Белорусе да се боре у Украјини.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала