- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Велико археолошко откриће у Винковцима: Завршено извлачење саркофага, највероватније опљачкан

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Камени саркофаг из римског периода, који је недавно пронађен током грађевинских радова у Винковцима, вероватно је раније опљачкан јер су на његовом поклопцу видљива оштећења, изјавила је данас археолог винковачког Градског музеја, музејска саветница Маја Крзнарић Шкриванко.
„Види се да је поклопац оштећен, из чега закључујемо да је саркофаг опљачкан, као и други до сада пронађени“, рекла је Крзнарић Шриванко новинарима на месту проналаска саркофага, преноси Хина.
Она је најавила да ће саркофаг бити извађен током дана и да ће наредних дана бити отворен у лапидаријуму Градског музеја.
Како је прецизирала, саркофаг је пронађен на простору северне некрополе римског насеља Цибале, које се налазило на подручју данашњих Винковаца.
Она је додала да се, по поклопцу саркофага, који је „луксузан“, може закључити да је реч о гробу богатије особе из Цибала.
„Северна некропола римских Цибала протезала се од Улице Јурја Далматинца па све до пруге. Од краја 19. века до данас на њеном подручју имамо евидентирано око 300 римских гробова, с тим да смо од 1972. кад су Винковци регистровани као археолошки локалитет, открили око њих 200“, рекла је Крзнарић Шкриванко.
Крзнарћ Шкриванко је рекла да су у Звонарској улици, поред каменог саркофага, археолози пронашли два зида и један паљевински гроб, преноси Танјуг.
Камени саркофаг из Звонарске улице, који је први пронађен у Винковцима у последњих 25 година и који је тек четврти цели саркофаг пронађен у граду на Босуту, пронашли су недавно радници током радова на агломерацији.
Таримска мумија - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено интригантно порекло азијских мумија /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала