- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден објавио први "дубоки" снимак свемира

© AP Photo / Evan VucciЏозеф Бајден објавио први "дубоки" снимак свемира
Џозеф Бајден објавио први дубоки снимак свемира - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден објавио је прву фотографију у боји дубоког свемира, са свемирског телескопа Џејмс Веб.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Бајден је одржао конференцију за новинаре након што је од службеника НАСА примио прве фотографије у боји, најмоћнијег телескопа вредног 10 милијарди долара, преноси АП.
Амерички председник је саопштио је да прва фотографија приказује "запањујуће снимке дубоког свемира која се протеже унатраг више од 13 милијарди година".
"Прва фотографија са свемирског телескопа Веб је историјски тренутак за науку и технологију. За астрономију и истраживање свемира, за Америку и цело човечанство”, написао је Бајден на Твитеру.
Фотографија је објављена на церемонији у Белој кући на којој је, осим Бајдена, учествовао и Бил Нелсон администратор НАСА.
Снимак, на којем се виде многобројне галаксије, представља најдубљи икада поглед у свемир. На делу фотографије види се и светло из периода недуго после Великог праска, који се догодио пре 13,8 милијарди година, преноси агенција Асошијетед прес.
НАСА данас планира да објави још фотографија у боји, за које наводи да ће показати пуну снагу телескопа који, како је указано, почиње своју мисију откривања инфрацрвеног универзума.
"То је најдубља слика нашег свемира која је икада снимљена", рекао је Нелсон.
Он је објаснио да слика приказује светлост галаксија која се савија око других галаксија, путујући милијардама година прије него што стигне до телескопа.
"Гледамо унатраг више од 13 милијарди година. Враћамо се готово на почетак", навео је администратор НАСА, додајући да ће нове слике које ће објавити свемирска агенција досезати и даље, око 13,5 милијарди година, близу процењене почетне тачке самог свемира.
Телескоп вредан 10 милијарди долара са примарним огледалом пречника 6,5 метара лансиран је у децембру 2021, преноси АП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала