- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хрватској званично одобрено увођење евра

CC0 / Pixabay / 100 евра
100 евра - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Одбор за економске и финансијске послове ЕУ усвојило је три коначна правна акта која су потребна како би Хрватска могла да уведе евро 1. јануара 2023, пренела је Хина.
Међу тим актима је и одлука о стопи конверзије куне у евро по средњем курсу 1,0 евро за 7,5345 куна. Дефинитивни курс једнак је оном по којем је куна пре две године укључена у Европски курсни механизам.
Уз уредбу којом је утврђен дефинитивни курс конверзије куне у евро, Одбор је усвојио још два правна акта - одлуку о прихватању евра у Хрватској, те допуну уредбе у којој ће се попису 19 чланица европодручја додати Хрватска као 20. чланица.
Четири месеца пре доласка евра, почетком септембра, у Хрватској ће почети обавезно двојно исказивање цена у кунама и еврима, које ће трајати целе следеће године.
Повлачење куна и пуштање у оптицај новчаница и кованица евра врло је сложена операција јер ће у врло кратком року бити потребно да се повуче више од 500 милиона комада новчаница куна и више од 1,1 милијарду комада кованица куна и липа. Истовремено ће требати да се пусти у оптицај упоредива колчина новчаница и кованица евра.
У прве две недеље од уласка у еврозону на снази ће бити двојни оптицај, моћи ће да се користе и куне и евро.
У банкама ће у првих шест месеци моћи без накнаде да се мењају куне за евре, а у наредних шест месеци уз накнаду. Након 12 месеци од увођења евра готов новац моћи ће да се мења само код Хрватске народне банке. Притом ће кованице моћи да се мењају до три године након увођења евра, а новчанице трајно.
Снабдевање новчаницама евра ће се обезбедити позајмљивањем од Европске централне банке, док ће се ковани новац произвести у Хрватској с обзиром на то да, супротно од новчаница које су исте у свим земљама еврозоне, кованице евра и цента на наличју приказују националне симболе држава чланица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала