- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Начелник Сребренице: У Поточарима нису сахрањени цивили, то је војничко гробље

© AP Photo / Kemal SofticЖене се шетају између гробног камења у Поточарима, близу Сребренице, Босна, субота, 11. јули 2020.
Жене се шетају између гробног камења у Поточарима, близу Сребренице, Босна, субота, 11. јули 2020.  - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Начелник општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је да су тврдње појединих учесника комеморације настрадалим Бошњацима у Поточарима да су у том меморијалном центру укопани цивили нетачне и да представљају историјски фалсификат.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„То је највећа подвала коју Бошњаци, уз помоћ западних земаља, односно њихових представника настоје наметнути како би тај наратив остао у историјским читанкама, што је ноторна лаж“, рекао је Грујичић.
Он је запитао где су онда војници из Сребренице који су убијали Србе од 1992. до јула 1995. године на подручју сребреничке и суседних општина где је погинуло и убијено 3.267 Срба, међу којима половина цивила.
„У Поточарима је највеће војничко муслиманско гробље у Европи и од њега Бошњаци уз подршку западног дела такозване међународне заједнице праве култ иако се зна да је то подвала коју без имало стида шире“, истакао је Грујучић за Срну.
Према његовим речима, зна се, а о томе постоје сведочења, докази, књиге и филмови бошњачких ратних вођа и команданата које доказују да су у Поточарима укопани само војници и ретки цивили који су били у војној колони која је кренула у пробој из сребреничке енклаве под заштитом Уједињених нација према Тузли, преноси РТРС.
Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранимир Којић тврди да су у Поточарима укопани искључиво војници, с тим што многи од њих нису настрадали у јулу 1995. године него знатно раније или су касније умрли, па ту укопани.
Којић је рекао Срни да су ту укопани припадници муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ који су у пуном борбеном саставу са пешадијским наоружањем извршили пробој из заштићене зоне УН у Сребреници.
„Они су кренули на борбени марш према Тузли убијајући све живо што им се нашло на том путу. У тој колони долазило је до повређивања, изнемоглости, свађе и међусобних обрачуна, па и самоуништавајућих оружаних борби да не би били заробљени“, тврди Којић, додајући да постоје документи и сведоци о томе.
Он каже да су јуче укопани посмртни остаци или делови идентификованих војника и можда понеког цивила који је био у наоружаној колони која је оружано дејствовала у пробоју и била легитимни војни циљ.
Којић указује да је та колона приликом пробоја према Тузли начинила огромну штету и причинила знатне људске губитке српској страни и да је прича о укопу цивила у Поточарима „чисти фалсификат“, односно „незамислива лаж чији аутори немају стида и карактера“, преноси РТРС.
Сребреница, Поточари, комеморација - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
РЕГИОН
У Меморијалном центру у Поточарима одржана комеморација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала