- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Напади на нуклеарку у Запорожју ─ провокација коју су организовали западни покровитељи Кијева

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Украјинске снаге извеле су нападе у близини нуклеарне електране Запорожје, ова провокација, коју су организовали западни покровитељи Кијева, подвргава опасности милионе Украјинаца, изјавио је начелник руског Центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
„Украјински неонацисти су данас, користећи беспилотне летелице, са две мине калибра 120 мм гађали зграде које се налазе у непосредној близини нуклеарне електране Запорожје. Ово није прва цинична провокација кијевског режима на радијационо опасним објектима, коју су организовали западни покровитељи и који, реализујући своје злочиначке циљеве, рукама Кијева подвргавају опасности милионе грађана Украјине“, истакао је Мизинцев.
Генерал је позвао земље светске заједнице, УН, ИАЕА и друге међународне организације да утичу на званични Кијев и предузму ефикасне мере за спречавање провокација на потенцијално опасним објектима.

Припрема провокација

Генерал је додао да Служба безбедности Украјине планира да сними три монтиране репортаже о наводно високом учинку својих припадника у идентификацији и сузбијању дејстава руских диверзантских група.
Он је напоменуо да ће у улози „диверзаната“ наступити припадници територијалне одбране.
„Унапред упозоравамо да ће ови исфабриковани фото и видео материјали бити широко дистрибуирани у украјинским и западним медијима, као и интернет ресурсима“, нагласио је генерал.
Припадници украјинских оружаних снага и територијалне одбране такође су заузели зграде обданишта и школа у Харкову и Одеси, као и у Константиновки (ДНР), у чијој близини су поставили артиљерију и оклопна возила. Прилази школе у Константиновки у којој су се украјинци неонацисти утврдили су минирани, при чему о томе није обавештено становништво.
Такође, у Бахмуту у Доњецкој Народној Републици, на доњим и горњим спратовима стамбених зграда, припадници територијалне одбране опремили су ватрене положаје, док је становницима забрањено да напуштају своје станове, а сви покушаји грађана да се евакуишу на безбедна подручја се жестоко сузбијају“, рекао је он.
Мизинцев је навео и да су украјински неонацисти минирали мостове преко реке Северски Доњец у селу Николајевка у ДНР, како би, по већ разрађеном сценарију са широким покривањем у украјинским и западним медијима, оптужили руске снаге за неселективне нападе на важне објекте саобраћајне инфраструктуре.
Генерал је још једном нагласио да Оружане снаге Русије у извршавању задатака специјалне војне операције цивилима пружају свеобухватну помоћ и подршку, искључиво хумано се понашају према цивилном становништву и не изводе нападе на објекте цивилне инфраструктуре.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Систем Искандер у акцији у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
РУСИЈА
Руски "Искандери" уништили су америчке "Харпуне" у Одеској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала