- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак први пут био у сенци – у најбољем моменту

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић и Вимблдон
Новак Ђоковић и Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Новак Ђоковић и Вимблдон. Архивска фотографија
Пратите нас
Излазак на лондонску траву пред почетак финала Вимблдона у ком су главни актери били Новак Ђоковић и Ник Кирјос био је исти као и на сваком мечу. Међутим, већ на почетку дуела било је јасно да ћемо гледати неког другог Новака који се никада као у финалу Вимблдона није сконцентрисао искључиво само на лоптицу и ни на шта друго око себе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Јасно је и познато било да ће Кирјос почети да негодује на све око себе још у свлачионици, делом због темперамента, делом због привлачења пажње, што је и радио од ране фазе меча.
Док су Аустралијанцу сметали судија, линијске судије, публика, пијана жена у публици па чак и његов бокс, Новаку није сметало ништа јер ништа није ни чуо!
Српски тенисер понашао се као да игра сам против невидљивог ривала на Централном терену али на некој другој планети.
Током читаве, изузетно богате Ђоковићеве каријере осим можда на раном почетку српски ас био је у центру пажње када изађе на терен, али овога пута то није желео. Новак је желео да буде у другом плану и тако се поставио од почетка меча.
Што је више Кијрос причао то је публика више гледала у њега, а мање у Ђоковића који је због тога имао простора да размишља искључиво о поену и наредном ударцу.
Имао је српки ас среће у неколико наврата, али је било ситуација у којима би он иначе изразито гласно плануо, а у овом мечу могао је да се примети само мук.
Познато је Новаку било врло добро колико Кирјос ужива у свом несташлуку, али иколико му тај нестшлук одузима од игре. Стрпљиво је чекао моменат када ће се Аустралијанац фокусирати више на бес него на тенис и то се врло брзо десило.
Међутим и када је видео да ће се Кирјосу тешко вратити концентрација из првог сета због све чешћег негодовања, Новак је остао миран и непоколебљив.
Поред тога што је желео да остане у другом плану, српски ас знао је да мора да избегне Никову „замку“ у коју упадају многи тенисери.
Ретко ко би издржао да остане фокусиран преко три сата игре у финалу најпрестижнијег Гренд слема каа са друге стране мреже има ривала који на све могуће начине омета пре свега себе, а онда и протвника.
Ипак, Новак је нашао кључ у мирноћи и по ко зна који пут доказао због чега је ментална громада и психолошки најјачи активни тенисер.
Ђоковић је такав професионалац. Тихо и ефикасно се носи са приликама, буком, ометањима и само ради свој посао на другом крају“, прокоментарисао је Ден Волкер, британски писац.
Осим стегнуте песнице која је такође била ретка у финалу, на Новаковом лицу нисте могли да прочитате ништа.
Међутим, то је давало резултат и сваки уложени напор у ту концентрацију се исплатио јер је српски ас подигао седми трофеј са Вимблдона.
Победио је Кијрос сам себе поготово током два гема која да је освојио ко зна какав би исход мечћа видели и каву завршницу.
Најпре је испустио три везане брејк лопте у зваршници другог сета, да би током трећег изгубио гем у којем је имао 40:0, када је Ђоковић везао чак пет поена.
„Нисам га ја добио, он га је изгубио. Биће вероватно јако узнемирен због тога“, прокоментариосао је Новак поводом деветог гема у трећем сету.
Како то обично бива када емоције држите дуго у себи, на крају, када све прође оне морају да изађу на видело.
То је одлика сваког човека па и Ђоковића који се поставља тако као да је човек из народа. Када је готов последњи поен, тек тада Се на лицу српког шампиона оцртао широки осмех, а онда и сузе радоснице које су носиле укус горчине због свега што је морао да пролази током целе године.
„Доживео сам доста оваквих тренутака у каријери и заиста сам због тога почаствован, међутим овај трофеј у години у којој сам доживео оно што сам доживео у Аустралији... Све ми се некако накупило када сам сео, осетио сам огромно растерећење, јер сам емотивно био под константном тензијом и стресом што нисам доживео у животу. Не само што сам доживео у Аустралији, него оно што ме је пратило у вези тога. И коментари и провокације људи које ме прате до дан-данас. То је нешто с чим нисам имао прилике да се сусретнем раније, нисам знао како да се носим са тим. Трудим се да радим оно што мене ставља у стање склада, али човек сам, не може нешто тек тако да ме не изазове што је везано за неправду. Врло ружне увреде и медији који ме константно враћају на то. То је већ неко време иза мене, да је тај неки емотивни тег који носим иза мене, поготово са овом победом“, рекао је Новак после меча и појаснио сузе.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СПОРТ
„Важно је колико тежак ударац можеш да примиш“: Да је другачији – да ли би био Новак
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СПОРТ
Гласно ћутање Федерера и Надала – и биране речи Ђоковићевих правих колега
Роџер Федерер напушта Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СПОРТ
Федерер „не постоји“ после 25 година!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала