Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

После једног века служена литургија на зидинама средњовековне цркве код Новог Брда

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаБогослужење
Богослужење  - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Преостали Срби на Косову и Метохији у свакодневној борби за опстанак покушавају да обнове и духовни живот. У Извору код Новог Брда, на зидинама средњовековне цркве, данас на Петровдан, након сто година, служена је литургија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На простору Новог Брда сачувани су трагови више од двадесет православних светиња. На неке од њих наишло се у потрази за драгоценим металима а друге су откривене археолошким истраживањем. У откривеним остацима Цркве Свете Петке пресечен је колач и прочитана молитва.
"Намера свега овог јесте обнављање духовног живота и останак Срба на овим просторима. Иначе, село Извор је најстарије село у општини Ново Брдо и ово ће постати традиција од ове године", каже Милица Јовановић из Извора.
Житељи Извора, Прековца, Паралова и Лабјана немају намеру да се зауставе само код Цркве Свете Петке. Недалеко од ње су и трагови цркава Светог Николе и Пресвете Богородице.
"Где год да загребемо овде у Новом Брду наћи ћемо једно овакво место. Наћи ћемо једну цркву. Ако је Призрен царски град имао 365 цркава, замислите колико је цркава имао највећи град у Европи", рекао је парох новобрдски Стева Митрић.
У Извору и Новом Брду немају тачан датум градње Цркве Свете Петке, као ни других у околини. Истраживачи су до неких назнака, ипак, дошли.
"Чињеница што је ова црква укопана у земљишту говори да је саграђена још у турско време, јер у турско време нису смели јавно да граде црквене објекте који боду очи Турцима, зато су оне више биле укопане у земљи, само је кров вирио изнад земље", објашњава истраживач Станислав Којић.
Постојеће цркве и трагови некадашњих, сведоче о Србима у Косовском Поморављу. Тренутно је у том делу Косова и Метохије „живо” тридесет цркава уз два манастира, у Драганцу и Кормињану, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала