- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

СБ УН продужио механизам прекограничне помоћи за Сирију; Русија критикује Вашингтон, Лондон и Париз

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЗаједничка војна руско-турска патрола у сиријској провинцији Идлиб
Заједничка војна руско-турска патрола у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Савет безбедности УН усвојио је резолуцију Норвешке и Ирске о продужењу механизма прекограничне хуманитарне помоћи у Сирију преко територије Турске за још шест месеци. Након тога механизам може бити продужен још шест месеци.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

За продужење механизма гласало је 12 држава, а у уздржане су биле САД, Велика Британија и Француска.
Механизам за испоруку хуманитарне помоћи у Сирију преко граничног прелаза Баб-ал-Хава на сиријско-турској граници истекао је 10. јула. Непосредно пре тога, Савет безбедности није успео да постигне договор о продужењу због неслагања.
Русија је уложила вето на нацрт резолуције западних држава, док нацрт Русије није добио подршку девет држава колико је неопходно да би био усвојен.
Москва је саопштила да неће подржати предлог који буде у супротности са њеним нацртом.
Данас је усвојена резолуција која је у суштини поновљени руски предлог.
Механизам функционише од 2014. године.

Русија: Вашингтон, Лондон и Париз да поштују интересе других држава

Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански изјавио је да Британија, САД и Француска треба да се навикну да поштују интересе других држава.
„Уочавамо извесно разочарење код наших колега јер њихово виђење није на крају прошло. Границе свету не постављају западне државе нити фамозна ‘златна милијарда’, како су то уобразили у Вашингтону, Лондону и Паризу. Време је да се навикнете да поштујете интересе других држава, пре свега оних којих се директно тичу одлуке Савета безбедности УН“, рекао је Пољански коментаришући чињеницу да су ове земље биле уздржане током гласања.
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
СВЕТ
Пентагон: У Сирији убијен лидер ДАЕШ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала