- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајденова посета Блиском истоку осуђена на пропаст, добиће само изглодане кости

© AP Photo / Manuel Balce CenetaЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Предстојећа посета америчког председника Џоа Бајдена Блиском истоку, где ће покушати да прошири круг савезника за конфротацију са Русијом и убеди Саудијску Арабију да повећа производњу нафте, осуђена је на пропаст, оцењују руски експерти.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Бајден се нада да може да убеди Ријад да повећа производњу нафте и тиме успори невиђени раст цена бензина у САД и Европи, али мало ко верује да ће ти преговори бити успешни, с обзиром да је оштро критиковао Саудијску Арабију због људских права и да су тензије између Вашингтона и Ријада достигле максимум у сенци руске специјалне операције у Украјини.
Задатак успостављања односа са Саудијцима, са којим се данас суочава Бајден, изгледа тешко остварив, с обзиром да Ријад не шаље никакве сигнале да је спреман да изађе у сусрет Бајдену.
"Треба обратити пажњу на оно што се дешава у САД - видимо нагли пад Бајденовог рејтинга, а такође видимо да је чак и у спољној политици уништен консензус између различитих делова америчке елите. У сенци свега тога, Бајден одлази у Саудијску Арабију... Са моје тачке гледишта ово је апсолутно катастрофална посета. Били су у праву они из његовог тима који су га одговарали да крене на тај пут и који су одлагали ову посету. Мислим да ће пред њега, из учтивости, бацити неке "изглодане кости", али они уопште неће променити став“, уверена је политиколог Карина Геворгјан.
Бајден ће посетити Израел, западну обалу Јордана и Саудијску Арабију у оквиру своје прве блискоисточне турнеје, која је започела данас и трајаће три дана, али је та турнеја изазвала незадовољство Американаца, који то сматрају кршењем Бајденових обећања да ће „људска права ставити на чело спољне политике“.
Између осталог, Бајден је с много страна саветован да не иде, пошто не може да избегне престолонаследника, принца Мухамеда бин Салмана, кога америчке обавештајне службе сумњиче да је умешан у убиство саудијског дисидента и колумнисте „Вашингтон поста” Џамала Кашогија октобра 2018.
Бајден, међутим, верује да директна сарадња Вашингтона са земљама попут Саудијске Арабије може помоћи да се САД супротставе "руској агресији на Украјину" и да се носе са изазовом који за ту земљу представља Кина. Осим тога, ова посета има за циљ да побољша односе са Саудијском Арабијом, великим произвођачем нафте.

Бајденов рејтинг у паду

Посета долази у тренутку када се САД суочавају са рекордном инфлацијом изазваном поскупљењем горива за шта обични Американци све више оптужују америчке власти и све мање верују у тврдње вашингтонске елите да је за то крив Владимир Путин.
Због свега тога Бајденов рејтинг је значајно пао, док истовремено расте песимизам и међу члановима његове Демократске партије. Само 39 одсто Американаца одобрава начин на који Бајден води земљу. Тек два од 10 одраслих Американаца сматра да земља ида у правом смеру или да је економија у добром стању.
Да би поправио ситуацију, амерички председник је приморан да у улози просца посети Саудијску Арабију, земљу за коју је пре него што је био изабран за председника говорио да треба изоловати из међународне заједнице због убиства Кашогија.
© AP Photo / JOHN MOOREБајден се нада да може да убеди Ријад да повећа производњу нафте и тиме успори невиђени раст цена бензина у САД и Европи
Експлоатација нафте  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Бајден се нада да може да убеди Ријад да повећа производњу нафте и тиме успори невиђени раст цена бензина у САД и Европи
Бајденов приоритет у овом тренутку су избори у новембру, а он не сме да дозволи да САД западну у рецесију. Саудијска Арабија у томе може да му помогне, али мало ко верује да ће остварити своје планове.
Уочи Бајденове турнеје, било је спекулација да би САД могле да дају Саудијској Арабији „понуду коју не могу да одбију“, али депутат руске Државне думе и публициста Анатолиј Васерман сматра да САД немају шта да понуде Саудијцима.
„Седамдесетих и почетком осамдесетих година, Саудијска Арабија је сву своју енергетику заснивала на гасу из нафтних бушотина, па је стога морала да повећава производњу нафте управо у складу са растом сопствене потрошње енергије. Сада им више није потребан некадашњи темпо развоја. Друго, граде нуклеарну електрану, па изгледа да колективни Запад нема шта да им понуди“, каже Васерман.

Без договора са Саудијцима?

Чак и да дође до повећања производње нафте у Саудијској Арабији или другим земљама Персијског залива то неће довести до смањења цена бензина у САД, јер се то није догодило ни упркос повећању производње у Ирану и Венецуели, сматрају саудијски експерти. Главни покретачи раста цена нафте, како објашњавају, везани су за геополитику, а поскупљење бензина у САД изазван је покушајем ЕУ да се ослободи руских енергената.
Према мишљењу стручњака, земље укључене у споразум ОПЕК+, укључујући Саудијску Арабију, не могу да одговоре на захтеве сваке земље потрошача да повећа или смањи производњу нафте, јер је то савез који делује у економским интересима како би стабилизовао тржиште нафте у целини, а Саудијска Арабија, као један од главних произвођача, захтевала је да се све чланице споразума што више придржавају договора.
Објективно, САД и Саудијска Арабија су противници, оцењује публициста Дмитриј Лекух.
„После стварања ОПЕК+ ситуација се развија тако да су Саудијска Арабија и Русија објективно на страни произвођача. Америка је такође један од највећих произвођача – Доналд Трамп заправо је покушао да створи "велику тројку" од САД, Русије и Саудијске Арабије, али је Бајденова администрација све то поништила... Американци су објективни противници Саудијца. Друга ствар је што може дожи до тајних договора или можда притиска“, сматра експерт.
Стручњаци су убеђени да ова турнеја неће помоћи Бајдену да поправи рејтинг у САД, иако он покушава да покаже да, упркос великим изазовима у Европи, Азији и код куће, није скинуо Блиски исток са радара.
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
СВЕТ
Кад гледа на БРИКС Ријад мисли на будућност - и окреће леђа петродолару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала