- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска влада на мети критика: Нема уговора ни са „Гаспромом“ ни са другим добављачима

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Бугарска више не добија гас од руске компаније „Гаспром“ из политичких разлога, а земља за то време није склопила дугорочни споразум са другим добављачима попут Катара или САД, изјавио је посланик Бугарске социјалистичке странке, бивши министар економије Румен Гечев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Немамо склопљене споразуме, јер бугарска влада није урадила свој посао – нема уговора. На крају крајева, то је требало да потпише бугарска влада“, рекао је Гечев за ТВ НОВА.

Како је истакао, тренутно је у земљи наступио период политичке нестабилности због принудне оставке владе, а нова влада мора да пронађе добављаче са којима може да се потпише споразум о дугорочним испорукама гаса, истовремено поштујући захтеве Европске комисије.
Говорећи о поскупљењу гаса у Бугарској за 32 одсто, Гечев је истакао да је то изузетан изазов за бугарску економију, с обзиром на то да се приближава сезона јесен-зима.
„У овом моменту нас то није погодило, јер ће велики рачуни за грејање стићи на зиму. Међутим, ако не будемо имали договор за испоруке гаса, до тада може доћи до новог раста цена“, оценио је он.
Бугарска државна комисија за енергоснабдевање и водоснабдевање (КЕВР) саопштила је раније да ће цена гаса у јулу бити виша за 32 одсто. Државна гасна компанија „Булгаргас“ продаваће гас по цени од 186,17 лева (95,47 евра) по мегават часу, док је у јуну цена била 141,36 лава (72,49 евра).
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СВЕТ
Бугарски премијер поново на мети критика: Влада неодговорно приступила проблему испорука гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала