Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Директор катастра открио све детаље рачунарске саботаже

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаХакер за компјутером
Хакер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић изјавио је да је пре око месец дана на РГЗ изведена рачунарска саботажа вирусом "Рансовер фобос" који се користи да би се блокирао систем и закључали фајлови, а потом и тражио откуп за откључавање.
Драшковић је рекао да је у случају РГЗ понашање вируса било атипично и да у фајловима није било захтева за одштету.
Према његовим речима напад је изведен из четири земље и то из Холандије, Бугарске, са Сејшела и из Литваније.
"Након анализе и форензике, утврђено је да је вирус убачен 25. маја и да је активиран 14. јуна, као и да су хакери у том периоду покушавали да анализирају рад РГЗ, како би сазнали шта да закључају. Блокирали су рад наших појединих апликација, а онда смо ми из безбедносних разлога закључали цео систем" , објаснио је за Блиц разлоге закључавања Драшковић.
Додао је да су базе података остале нетакнуте.
Навео је да је РГЗ институција са највише апликација, укупно 28 за грађане и привреду, 23 за државне органе као и интерне апликације те да их хакери нису све оштетили али су компромитовали шест персоналних рачунара од укупно 3.500 као и 20 од укупно 460 сервера.
Он је појаснио да је морало да се прође кроз цео систем и да се дубински провери сваки рачунар те да су зато биле потребне три недеље да би се систем вратио у нормалу.
Такође и да је Завод имао тзв. бекапове за све податке и да се успешно одбранио од до сада највећег хакерског напада у земљи.
Навео је да су у одбрани података нашим стручњацима помагали и људи из тима који штити руску владу, као и амерички и европски стручњаци.
Објашњавајући како грађани сада могу да дођу до услуга Завода, Драшковић је рекао да грађани и привреда могу преко писарница РГЗ да поднесу захтев.
"То је могуће и преко 28 сервиса РГЗ или услуга професионалних геодетских организација, адвокатских канцеларија и јавних бележника. Све то може да се обави дигитално, 24 сата дневно, седам дана у недељи, потпуно бесплатно и без доласка у просторије Завода", рекао је директор РГЗ.
Истакао је да се послови у РГЗ раде на бази формалног принципа и да би грађани службеницима катастра за непокретности требало да се обраћају искључиво писменим путем.
"Само тако ћемо имати увид у захтев а можемо и да пратимо његову реализацију. На тај начин смо унутар система увели и нулту толеранцију на корупцију", истакао је Борко Драшковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала