Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хиландар добио метох на Златибору: Гради кућу за сву српску децу

© Фото : Спутњику уступила општина ЧајетинаПадина на Златибору на којој ће се налазити Научно - образовни центар
Падина на Златибору на којој ће се налазити Научно - образовни центар - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Општина Чајетина поклонила је манастиру Хиландар 70 хектара земљишта на Златибору. Први метох у овом делу Србије је круна акције у којој општина помаже обнову манастира, а заједно са Хиландаром и децу са Косова и Метохије и Хрватске. На парцели ће бити изграђен научно- образовни камп, заједничка кућа за сву српску децу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Нека ти не зна љевица твоја, шта чини десница твоја“, управо по овој поруци из Јеванђеља становници општине Чајетина већ годинама помажу обнову у пожару страдалог манастира Хиландар. Шаљу новац на Свету Гору, о томе не причају, а заједно са нашим највећим верским и духовним центром и деци која не одрастају у слободи коју имају њихови вршњаци у Чајетини. Из те сарадње родила се идеја о заједничкој кући за све њих - на Златибору.
„У последњих десетак година помагали смо колико је било потребно да обнова не стане. То су били износи од 500 хиљада или милион динара, понекад и више, како кад. Нисмо рачунали колико смо до сада дали, више смо водили рачуна о томе колико је то тада значило за обнову манастира, давали смо када је било најпотребније“, каже за Спутњик председник општине Чајетина Милан Стаматовић.
Представници општине сваке године два пута иду на Свету Гору са својим мештанима, али и привредницима који су дали значајне прилоге за обнову. Сви су доживели манастир као своју другу кућу, духовну. Пријатељство са братством довело је до новог доброчинства, заједно са братством помагали су децу из српских енклава на Косову и Метохији.
„Деца из енклава долазе код нас на Златибор. Помагали смо и децу из Хрватске, из места где се теже живи, тамо где живе у окружењу као и деца на Косову и Метохији. Размишљали смо о томе, ако већ Хиландар учествује у тој хуманитарној акцији, да предложимо манастиру да има и своју испоставу и своје земљиште на територији општине Чајетина“, каже Стаматовић.

Хиландарски метох на Златибору

Он је прошле недеље уручио игуману манастира Хиландар, архимандриту Методију, одлуку Скупштине општине о преносу власништва над 70 хектара земљишта на Златибору, у сврху пројекта изградње Научно-образовног центра манастира Хиландар.
Истиче да је идеју препознала и Влада Републике Србије, они су направили први корак, да се земљиште које је у власништву државе, а користио га је један пољопривредни комбинат, пренесе прво на локалну самоуправу, а Чајетина је земљу пренела на свету српску царску лавру Немањића.
Парцела је на километар и по од урбаног центра Златибора, када се крене према Црној Гори, то је велика, јужно оријентисана падина са које се гледа према Торнику. Иако на обронку планине, парцела је погодна за изградњу дечјег научног центра, има благи пад. Објекат ће имати више садржаја, који ће се градити у фазама.
„Заједнички ћемо градити, Хиландар ће учествовати са својим идејним предлозима и решењима, а ми ћемо се трудити да потражимо бројне спонзоре. Већ се јављају наши људи који би желели да оставе печат на овако важном пројекту, у важном тренутку и за свет и за Србију. Држимо се правих вредности“, каже Стаматовић.
© Фото : Спутњику уступила општина ЧајетинаДеца из Книна и Кистања у Хрватској бораве на Златибору заједно са вршњацима са Косова и Метохије и прешевске долине, под покровитељством општине Чајетина и манастира Хиландар
Деца из Книна и Кистања у Хрватској бораве на Златибору заједно са вршњацима са Косова и Метохије и прешевске долине, под покровитељством општине Чајетина и манастира Хиландар - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Деца из Книна и Кистања у Хрватској бораве на Златибору заједно са вршњацима са Косова и Метохије и прешевске долине, под покровитељством општине Чајетина и манастира Хиландар

Чување важног природног ресурса

Комплекс је замишљен као едукативно – духовни центар у коме ће деца учити историју, слушати о нашој култури и уметности, научити колико је важна заштита идентитета, али и природе. То је други разлог донације Хиландару, покушај да се природа сачува за нове генерације.
„Сведоци смо да наше природне ресурсе желе на волшебан начин да присвоје стране мултинационалне компаније, преко приватизације друштвених предузећа, ми смо размишљали да је боље да то остане нашој деци, у власништву манастира и општине, државе Србије. Златибор обилује лековитим биљем и ретким травама, и то је значајно за едукацију. Има и геотермалне бушотине, алтернативне изворе сунчеве енергије, тако да комплекс може да се гради савремено, а опет да чува нашу изворну традицију и духовност“, каже Стаматовић.
Он додаје да ће у кампу боравити деца из Србије и дијаспоре.Тренутно се ради на прикупљању документације, а радови би требало да почну следеће године. Центар ће пре свега бити намењен средњошколцима, али је у плану и изградња објеката за рекреативну наставу млађе деце.
„Најбитније је да та парцела и читав овај крај остану на светосавском путу, можемо напред ако будемо као и наши преци из династије Немањића који су саградили Хиландар и створили тако значајну институцију, која кроз векове има везу и са богом и са народом“, закључује Стаматовић.
© Фото : Спутњику уступила општина ЧајетинаПредседник Општине Чајетина Милан Стаматовић са игуманом манастира Хиландар архимандритом Методијем
Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић са игуманом манастира Хиландар архимандритом Методијем - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић са игуманом манастира Хиландар архимандритом Методијем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала