- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација у САД у јуну највиша у последњих 40 година

CC0 / Pixabay / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Пораст цена енергената, хране и трошкова становања довео је америчку инфлацију у јуну на 40-годишњи рекордни ниво од 9,1 одсто.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Инфлација у Сједињеним Државама, мерена растом потрошачких цена, порасла је у јуну за 9,1 посто на годишњем нивоу, што је изнад свих прогноза аналитичара и економиста који су у просеку предвиђали стопу од 8,8 процената.
Тако је јун постао још један месец с најбржим растом инфлације од новембра 1981, извештава ЦНБЦ.
У извештају АП се наводи да овако висока стопа инфлације додатно оптерећује америчка домаћинства и вероватно ће утицати да америчка Централна банка одобри још једно велико повећање каматних стопа и тако додатно поскупи трошкове задуживања, преноси Танјуг.
Базна инфлација, из које су изузете променљиве цене хране и енергије, порасла је за 5,9 одсто на годишњем нивоу. Базна инфлација је достигла врхунац од 6,5 процената у марту и од тада се смањује.
У односу на мај, потрошачке цене су забележиле раст од 1,3 посто у јуну, док је базна инфлација повећана за 0,7 процената.
„Америчка инфлација је изнад 9,0 одсто, али оно што је заиста забрињавајуће за Федералне резерве је опсег извора ценовних притисака. С обзиром на то да има мало знакова побољшања ситуације с понудом, терет је на ФЕД-у да путем подизања камата укочи раст потражње како би она боље одговарала условима понуде. Претња од рецесије се повећава“, каже Џејмс Најтли, главни међународни економиста ИНГ банке.
Цене енергената су порасле у јуну за 7,5 посто на месечном нивоу, а на годишњем за 41,6 процената. Храна је поскупела за један одсто у односу на мај, а трошкови смештаја, који учествују са око једном трећином у потрошачкој инфлацији, порасли за 0,6 посто за месец дана и за 5,6 процената на годишњем нивоу.
Највећи део раста инфлације потекао је од цена бензина, које су скочиле за 11,2 посто на месечном нивоу и за чак 60 процената на годишњем. Цене електричне енергије су ојачале за 1,7 посто у односу на мај и за 13,7 одсто у односу на јун 2021, док су цене нових и половних возила забележиле месечни раст од 0,7 и 1,6 процената, респективно, наводи ЦНБЦ, преноси Танјуг
Долари - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Драстичан пад долара у глобалним девизним резервама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала