- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Платићемо за санкције против Русије“: Румунија предвиђа Европи сурову зиму

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Предстојећа зима могла би да буде најтежа за целу Европу у последњих 60 година – Европска унија ће платити за санкције које су уведене против Русије, изјавио је потпредседник Владе Румуније Келемен Хунор.

„Пре свега ћемо ми, Европска унија, платити за санкције против Русије. Европа, ЕУ, ми треба да кажемо отворено: сви ћемо платити цену за то ове зиме. Нажалост, тренутно се не предвиђа, нема никаквих знакова да се ближи крај рата. То ће бити сурова зима, а можда и најсуровија у последњих 40, 50, 60 година, нажалост, за целу Европу“, рекао је Хунор за телевизију Б1 ТВ.

Како је истакао, сукоб на територији Украјине ће трајати дуже него што су сви мислили, што ће такође да се одрази на ЕУ.
Међутим, Хунор сматра да су санкције ипак морале да се уведу, јер „није било других полуга утицаја“.
Ипак, по његовом мишљењу, Румунија ће се изборити са проблемима у енергетици.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Очитавање потрошње струје - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Цена струје у европским земљама на историјском максимуму – упоредо скаче и цена гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала