- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шокантно признање: Бивши амерички високи званичник учествовао у планирању државних удара у свету

© AP Photo / Jacquelyn MartinСаветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон
Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Бивши саветник за националну безбедност САД Џон Болтон признао је да је учествовао у припреми државних удара у иностранству.
Током интервјуа на телевизији „Си-Ен-Ен“, новинар Џејк Тапер је коментарисао јуриш на Капитол присталица бившег америчког председника Доналда Трампа у јануару 2021. године. Он је изнео мишљење да „не треба имати бриљантан ум“ да би се припремио државни удар. Међутим, Болтон се није сложио с том констатацијом.

„Као неко ко је помагао у планирању државних удара – не овде, него у другим местима – не слажем се. То захтева много посла“, рекао је Болтон, бивши саветник Доналда Трампа.

Притом је додао да догађаји на подручју Капитола нису пример такве припреме, те да Трамп није покушавао да изведе државни удар.
По речима Болтона, „Трамп је скакао са једне идеје на другу“, што је на крају довело до упада демонстраната у зграду Капитола.

Реакција Москве

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Болтонове изјаве захтевају реакцију и даљу анализу, „јер је важно да се зна у којим су то деловима света САД планирале државни удар“.

„Не сећам се да је неко ко је био на тако високом положају и ко је био директно одговоран за међународну политику САД јавно причао да се бавио планирањем државних удара у другим земљама. Дакле, не подржавањем 'демократских снага', како су они раније говорили, не помагањем развоју демократије, плурализма и тако даље. Него тако да човек, који је много година и за време различитих председника имао власт, са уживањем и апсолутно дрско каже да се бавио планирањем државних удара у иностранству – ја се не сећам“, изјавила је Захарова за радио Спутњик.

Амерички режисер Оливер Стоун током интервјуа - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Оливер Стоун: Смене режима нам иду од руке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала