- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Власти Запорошке области упозориле Кијев: Следи освета за агресију

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Гранатирања украјинске војске Херсонске и Запорошке области не треба остављати некажњеним, за сваку агресију следи освета, изјавио је Спутњику члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Сигурно је да ће бити освете, јер такве акције не могу бити некажњене“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, становници Запорошке области траже да се освети украјинској војсци.

„Код људи, чак и код оних, који су били лојални и неутрално се односили према такозваним украјинским властима, пробудила се жеља да одреагују жестоко према украјинским војницима и према Зеленском. Људи одлично знају ко је на њих пуцао и ко им ствара неподношљиве услове за живот“, додао је Рогов.

Током специјалне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и приазовским делом Запорошке области на југу Украјине. У регионима су формиране војно-цивилне администрације, уведена је у промет рубља, почело је емитовање руских телевизијских канала и радио станица. Региони су најавили да планирају да постану субјекти Руске Федерације.
Рогов је нагласио да само статус руског субјекта може да гарантује безбедност Запорошке области и да ће се референдум у региону одржати упркос покушајима кијевског режима да то спречи.
„Кијевски режим се према становницима Запорошке области односи као према непријатељима, гранатирају градове, припремају терористичке нападе и диверзије, искључују гас. Сигурност Запорожске области и њених становника може гарантовати само статус субјекта Руске Федерације. Због тога ће референдум у региону бити одржан упркос покушајима кијевског режима да то спречи. Људи схватају да ће им само са Русијом бити добро“, појаснио је он.
Према његовим речима, кијевски режим својом љутњом и мржњом још више тера становнике региона да што пре одрже референдум.
Украјинска војска је гранатирала Нову Каховку у Херсонској области током ноћи између понедељка и уторка, а последице су сличне експлозији у Бејруту: експлодирала су складишта шалитре, оштећена је болница, стамбене зграде, црква и други објекти. Погинуло је најмање седам особа, повређено је 70 људи, међутим подаци нису потпуни, јер се под рушевинама налази још људи.
Поред тога, представник прес службе администрације нуклеарне електране Енергодор у Запорошкој области је изјавио за Спутњик да су украјински војници користили дрон-камиказу у стамбеном делу града. Циљеви два дрона од њих шест колико је лансирано на Енергодар су били објекти Запорошке нуклеарне електране.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Нуклеарна електрана Запорожје у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
Власти Запорожја: Украјина спроводила забрањене експерименте у нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала