Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ако Запад не прихвати Путинову понуду...“: Вучић о ситуацији у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је, говорећи о размерама кризе у Украјини, да се чини да сви на Балкану чекају „друго полувреме“, али да Србија то мора да избегне. Он је додао и да сматра да ће руски председник Владимир Путин упутити понуду Западу, која неће бити прихваћена.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Говорећи о руској операцији у Украјини, Вучић је казао да имамо готово светски сукоб.
„Цео западни свет преко Украјинаца ратује са Русима, наравно да долази до великих померања и на овом подручју у ситуацији која није једноставна. Понекад се чини да сви на Балкану чекају „друго полувреме“, али ми смо ти који морамо то да избегнемо по сваку цену. Нисмо слабији, али ми то морамо да избегнемо“, казао је он за телевизију Пинк.
Он је додао и да сматра да ће руски председник Владимир Путин упутити понуду Западу, која неће бити прихваћена.
"Знам шта нас чека. Оног тренутка када Владимир Путин буде завршио ствари у Северску, Бахмуту и Соледару, после тога на другој линији Славјанск- Краматорск - Авдејевка, следиће његова понуда. Ако Запад не прихвати понуду, одлазимо у пакао, а неће је прихватити", казао је Вучић.

"Морамо да сачувамо мир јер нам ратови више нису потребни", нагласио је он.

На поједине оптужбе да је „западни човек“ или „руски човек“, Вучић каже да се гнуша и презире све оне који раде за туђе интересе.
„Када радите против своје земље и себе убедите да радите у корист своје земље, а радите против своје земље, то је најгоре. Они који раде за запад кажу „ми Срби морамо да привежемо свој чамац уз велики западни брод“, а други да смо ми Срби сувише мали па треба да привежемо наш брод уз руску луку. Видите ја хоћу да имамо свој мали брод који ће слободно да плови свуда под српском заставом без туђе заставе. Такву ћу политику да водим“, подвукао је Вучић.
Говорећи о Сребреници изјавио је да разуме многе странце због чега иду на помен у Сребреници, али да није јасно зашто не оду на помен жртвама у Јасеновцу.
Подсетио је да је пре седам година ишао у Сребреницу на комеморацију и да је тада речено да је то била провокација, као и да је погнуо главу пред жртвама злочина, али не и пред онима који су покушавали да га ударају песницама, каменицама и флашама.
„Шта год да урадите и шта год да кажете никада није довољно добро, зато што Србија по неким политичарима мора да буде унижена, срушена, и никада не може бити толико мала да би били задовољни. Њихови политичари не говоре о Републици Српској, јер мисле да су велики, па непријатеља измишљају сами“, објаснио је он.
Вучић је казао да због тога морамо да уложимо много више напора да их боље разумемо и замолимо их да нас саслушају и боље разумеју.
„Не заборавите да имамо значајан проценат Бошњака у Србији, да морамо да живимо с њима у миру, радимо заједно и да истовремено морамо да пружамо подршку Републици Српској и њеном опстанку унутар БиХ, чиме пружамо подршку наравно и Бошњацима“, рекао је он.
Вучић је скренуо пажњу и на злочине на Србима о којима нико не говори питајући зашто се то дешава
"Српске жртве и сузе немају родитеоља, а туђе имају. Морамо да се навикнемо на то. За део тога смо делимично и ми криви“, констатовао је он.

"Зашто у Европском парламенту нема резолуције о злочинима над српским народом у Јасеновцу?"

Како је рекао, много је лицемерја споља, додајући да је јасно зашто се прича о Сребреници, јер је то страшан злочин, али да не разуме да се не дође на помен јасеновачким жртвама под изговором да ће тамо да се појави руски амбасадор.
“Не разумем, зашто у Европском парламенту нема резолуције о злочинима над српским народом у Јасеновцу? Никада нећемо моћи да разумемо како успевате да нам данас солите памет о тероторијалном интегритету Украјине, а да сте тако страшно и језиво погазили територијални интегритет Србије. Никада нећемо да разумемо ни то да сте причали о томе како се Косово догодило због Сребренице, или није смело због Сребренице, а како онда нешто није смело због Јасеновца, Јадовна, Пребиловаца”, нагласио је Вучић.
Поручио је да наш одговор не сме да буде пуцањ у сопствену ногу, већ озбиљан и одговоран, мора да буде јачање националне свести, као и веза са нашим народом које нико не може да нам забрани.
"То није стварање Велике Србије, већ чување нашег писма и нашег језика", казао је Вучић.
На питање зашто није отишао у Сребреницу и зашто је ћутао 11. јула, рекао је:

"Нисам отишао зато што нисам добродошао и ћутао сам, јер шта год да бих рекао, био бих изложен не ја, већ Србија, најбруталнијим нападима, јер нисам изговорио магичну реч коју би да чују. Јер, не жели неко од нас да осети пијетет и поштовање према жртвама, већ жели правну формулацију да би могао да заснива на томе неке друге политичке потезе у будућности , а то је укидање Републике Српске, компензационе мере и даље мере против Србије".

Говорећи о изјави шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлера, председник каже да Европски парламент никада није донео неку резолуцију о Јасеновцу, те да такве изјаве нису ништа ново.

"Приштина спрема акцију против Срба, али ми се боримо са много већом силом"

На питање да ли ће ићи 19. јула на разговор са Приштином, рекао је да га нико није ни позвао.

"Они се спремају, лажу да се не спремају,за акцију против Срба. Расположење Срба је јако лоше. Ми се ту боримо са много већом силом која не прихвата међународно право, која не прихвата Резолуцију 1244", навео је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала