Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто се ЕУ плаши визне либерализације за Косово

© AFP 2023 / Armend NIMANI Албанаци
Албанаци - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Током прошле године јужну српску покрајину је напустило 40.000 становника, незадовољних економском и политичком ситуацијом, а није тајна да много већи број њих чека визну либерализацију, како би се отиснули у неку од земаља ЕУ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Експерти кажу да је највећи проблем то што Косово и Метохију напуштају млади људи са стручном спремом.
Директор Невладине организације ЦСД Иван Николић истиче да је у култури Албанаца да често емигрирају, али и да велики број њих није задовољан стањем на Косову у многим сегментима.
"Нисам изненађен податком да је 40.000 људи напустило Косово, то звучи као велики број, што би и био да су у питању становници из српских средина. Али, с обзиром на то да се ради о Албанцима, тај број није велики. У њиховој култури је да често емигрирају. Генерално, Албанци нису задовољни тренутном владом и тиме како Косово напредује у протеклих двадесетак година", каже Николић за Косово онлајн.
Он напомиње да су класне разлике међу Албанцима јако изражене и да велики број, пре свега младих људи, који нису задовољни квалитетом образовања, здравственом заштитом, тренутним политичким структурама, користи прилику да нађе боље услове негде ван Косова.
Како је нагласио, економска ситуација је један од водећих фактора који утичу на одлазак људи из покрајине.
"Економска ситуација је увек приоритет, врло често изнад безбедоносне и политичке. Људи једноставно морају да живе и њима је приоритет обезбедити нормалан живот за своју породицу. У последњем периоду економска ситуација је знатно погоршана, и то може бити један од разлога одласка становника", рекао је Николић.
Према његовим речима, Албанци ишчекују визну либерализацију, али се ЕУ боји да би безвизни режим за грађане покрајине био мач са две оштрице, јер би на тај начин земље ЕУ добиле велики број миграната.
"Велики број Албанаца једва чека визну либерализацију, прво зато што би то, према њиховим речима, био корак даље ка потпуној косовској независности, друго зато што наравно желе да путују, да посећују рођаке којих у иностранству има много. Међутим, постоји озбиљан ризик код трајне миграције Албанаца са Косова и међународна заједница се боји да визном либерализацијом не добију велики број миграната", изјавио је Николић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала