- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађен потенцијално најстарији људски фосил у Европи

CC BY 2.0 / James St. John / Фосилни хоминид кениантропус платиопс нађен на Ломекви 3 налазишту
Фосилни хоминид кениантропус платиопс нађен на Ломекви 3 налазишту - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Фрагмент вилице откривен у северној Шпанији могао би да буде најстарији познати фосил људског претка који је до сада пронађен у Европи, кажу шпански палеонтолози.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Истраживачи су навели да је фосил пронађен на археолошком налазишту 30. јуна у Сијера де Атапуерка, на северу Шпаније, и да је стар око 1,4 милиона година.
До сада, најстарији фосил хоминида пронађен у Европи била је кост вилице пронађена на истом месту 2007. године за коју је утврђено да је стара 1,2 милиона година.
Нови фрагмент вилице пронађен је око два метра испод слоја земље где је вилица пронађена 2007. године, „логично је и разумно мислити да је старији“, рекао је палеоантрополог Хозе-Марија Бермудес де Кастро, кодиректор пројекат.
Међутим, стручњаци датирају вилицу користећи научне технике датирања. Научно датирање фосила биће спроведено у Националном центру за истраживање људске еволуције у Бургосу. Процес би требало да траје између шест и осам месеци, рекао је Бермудес де Кастро, пише Спутњик мундо.
Анализа би могла да помогне да се идентификује којој врсти хоминида припада део вилице и да се боље разуме еволуција људских бића на европском континенту, рекао је он. Фосил би могао да одговара врсти званој Homo antecessor, откривеној ‘90-их година.
Фондација Атапуерка, која управља археолошким налазиштем, навела је у саопштењу да је „веома вероватно“ да фрагмент вилице „припада једној од првих популација које су колонизовале Европу“.
Археолошко налазиште Атапуерка уврштено је 2000. године на Унескову листу светске баштине, што му омогућава приступ фондовима Уједињених нација за очување. Атапуерка садржи један од најбогатијих записа о праисторијској окупацији људи у Европи.
Таримска мумија - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено интригантно порекло азијских мумија /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала