- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Спреман сам да поднесем оставку

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је вечерас да је спреман да поднесе оставку, коментаришући саопштење странке Демократска Црна Гора, која је претходно поручила да би он требало да поднесе оставку након избора правосудних органа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Абазовић је рекао да начелно подржава став Председништва Демократске Црне Горе, које је позвало скупштину да не разматра евентуалне иницијативе о скраћењу мандата пре него се изаберу четири члана Судског савета и макар један судија Уставног суда.
"Хајде да сви, пошто морамо да имамо шири консензус око деблокаде правосуђа, Уставног суда, правосуђа... Хајде да сви дамо допринос томе и кажемо: ''Добро идемо на нове изборе, владу, реконструкцију или неки други модел''. Али пре тога да одрадимо заједнички посао. Ако колеге из Демократа, ако сам добро интерпретирао саопштење, ако је то неки пут... спреман сам да поднесем оставку", рекао је Абазовић за ТВ "Вијести".
На питање уредника емисије да ли је време да диригентску палицу препусти неком другом, Абазовић је рекао да оно што је влада предлагала функционише.
"Црна Гора је у многоме другачија од 30. августа 2020. године и сви процеси који су се десили нису се десили на штету Црне Горе. То је била наша обавеза. Понекад се осећамо усамљено у одбрани грађанске Црне Горе, то се манифестује често, али најважније је да процес траје и то више нико не може зауставити", рекао је Абазовић.

Демократе за оставку Абазовића након избора судских органа

Председништво Демократске Црне Горе саопштило је раније да би за Црну Гору "најбоље било" да премијер Дритан Абазовић након избора правосудних органа поднесе оставку.
Председништво Демократа позвало је Скупштину Црне Горе да не разматра евентуалне иницијативе о скраћењу мандата пре него што буду изабрана четири члана Судског савјета и макар један судија Уставног суда, јер, како су навели, "убрзање европског пута и спречавање институционалног слома морају бити приоритети свих приоритета".
Демократска Црна Гора сматра да је 43. Влада Црне Горе формирана супротно демократским принципима, прекрајањем изборне воље грађана, да је водила, како се оцењује, реваншистичку политику према представницима политичких партија које нису подржале Владу или које нису имале закулисне политичке договоре, да премијер долази из редова партије која има три посланика, да 80 одсто Скупштине нема своје представнике у Влади и да је чак три четвртине посланика актуелне парламентарне већине отказало подршку Влади.
Демократе такође наводе да највећи део политичких субјеката осећа апсолутно неповерење према Абазовићу, да је он, иако носилац листе са убедљиво најмање мандата у оквиру победничких коалиција, обављао кључне позиције и у 42. и у 43. влади и оцењују да је све то гурнуло земљу у дубоку политичку кризу, те истичу да било чија функција не сме бити важнија од потребе Црне Горе да заустави даљу ескалацију кризе, преносе Вијести.
Наводе и да сагласно Уставу подношењем оставке Абазовић наставља да обавља функцију до избора нове Владе, без обзира на тајминг њеног формирања.
Сматрају и да Абазовић Темељни уговор може потписати сваког дана, било пре или након подношења оставке, јер за то, тврде, не постоје формално-правне сметње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала