- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Гори Далмација: У Шибенику изгорело најмање 20 кућа, искључена струја, ангажована и војска /видео/

Пратите нас
Подручје Далмације у Хрватској погодио је велики пожар, најгори у последњих 35 година. У Шибенику је изгорело двадесетак кућа, становништво је без струје. Учествује више од 300 ватрогасаца, а јутрос су упућена три „канадера“ и два „ер тркатора“, известио је Национални штаб цивилне заштите.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Укључила се и војска, а на терен је дошао и премијер Андреј Пленковић који је потврдио да, срећом, нема људских жртава.
Ситуација је данас мирнија, нема више неконтролисаног ширења пожара, а поред ватрогасаца у гашењу учествује и више од 50 припадника хрватске војске, подаци су штаба са стањем у 8.30 часова, преноси Хина.
На терену су и полицијски службеници и припадници цивилне заштите, а помоћ пружају и сами грађани.
Пожаром је захваћена трава, ниско растиње, макија и пољопривредне културе (маслине, винова лоза) на тренутно процењеној површини од око 3.000 хектара између Водица, Затона и Раслине.
Према тренутно доступним информацијама изгорело је више објеката на подручју Раслине и Затона.
Саопштено је да је синоћ један ватрогасац лакше повређен као и да је изгорело двадесетак кућа - 10 у Раслини и 10 у Затону , док је затворено неколико околних путева.
Тачан број изгорелих објеката биће познат након обиласка терена.
Дарко Дукић, заповедник Ватрогасне заједнице Шибенско-книнске жупаније потврдио је да је изгорело 20-ак кућа, и напоменуо да је тачно оно што говоре становници, да је ово гори пожар него онај из 1986. године, преноси РТС.

„И тада је горела као и сада, велика борова шума, али ово је сад гори пожар. Кренуо је из Затона, 7-8 км на Бенковачкој цести, ишао је у правцу Водица. Ветар је ватру бацао 500-600 метара па све до километар и у само десетак минута од избијања, пожар је дошао у само место Затон“, рекао је Дукић.

„Има кућа које су скроз изгореле“, рекао је Дукић поновивши како се ради о најмање 20-ак кућа. Изгорелих кућа има и у Затону и у суседној Раслини.
Премијер Пленковић је стигао у Затон. С министрима је отишао у ватрогасни дом у том месту где се састао с ватрогасцима и осталим интервентним службама.
Након састанка испред Ватрогасног дома у Затону дао је изјаву новинарима.

„Дошли смо у Затон, имали смо састанак с градоначелником, жупаном, жупанијским ватрогасним заповедницима, градским заповедником, представницима војске и цивилне заштите. Добили смо прве информације о размерама штета овог великог пожара. Уништено је између десетак и 20 кућа, нема људских жртава, нико није повређен, све службе су на терену“, рекао је Пленковић и захвалио ватрогасцима и домаћима који бране куће.

„У задњих шест година нисмо имали ситуацију да је изгорело оволико кућа. Све снаге су на терену, у приправности су остале“, додао је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала