- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Вашингтон намерно подиже ниво глобалне напетости

© Sputnik / Максим БлиновЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе намерно подижу ниво глобалне напетости, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Примећује се да је крај Хладног рата и схватање западних политичких и војних елита о себи као победницима у завршеној блоковској конфронтацији „усадило у њих лажно уверење да се демократија може увозити“.
„То је подстакло јастребове у Сједињеним Америчким Државама и НАТО-у да промовишу своју хегемонију и идеолошки колонијализам, кршећи међународно право, користећи војну силу за постизање својих циљева. Војне авантуре Сједињених Америчких Држава и њихових савезника настављају и данас да наносе непоправљиву штету државама и целим регионима. Уместо да помаже у решавању постојећих проблема, Бела кућа намерно подиже ниво напетости, провоцира конфликтне ситуације како би добила једностране геостратешке и економске дивиденде“, наводи се у саопштењу Министарства.
Министарство је додало да су десетине и стотине хиљада цивилних жртава ─ жалосни резултат њихових вишегодишњих неоправданих агресивних дејстава против суверених држава.
„Међународну заједницу потресају немилосрдни таласи економских криза. С времена на време се осветљава истина о катастрофалним хуманитарним и еколошким проблемима изазваним дејствима Вашингтона. Жртве америчке ‘демократизације’ још увек не могу да се опораве од учињене им штете. Индустријски потенцијал некада просперитетних држава је у руинама. Уништено је више стотина цивилних инфраструктурних објеката, верских центара, историјских и архитектонских споменика“, додаје се у саопштењу Министарства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала