- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка може да пусти Новака – али постоји један услов!

© AP Photo / Julie JacobsonНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић и даље не зна где ће и када кренути у поход по 22. Гренд слем титулу, јер не може у Сједињене Америчке Државе као неваксиницсан што значи да неће играти на УС опену. Међутим, та информација још увек није званична најпре јер је до почетка турнира остало више од месец дана, а поред тога српски ас би могао да добије изузеће.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Након што је освојио Вимблдон, Новак жели да одмор, али се успут нада добрим вестима из Америке.
Њих још увек нема, али има новости које би могле да пробуде наду, јер постоји једна врста изузећа коју би српски ас могао да добије.
У САД је тренутно на снази закон који забрањује невакцинисаним странцима да уђу у земљу, а у ту групу спада и Ђоковић.
Уколико се правила не промене, у Прокламацији 10294 назире се потенцијално решење.
Према Прокламацији, постоје одређени изузеци који дозвољавају невакцинисаним недржављанима да уђу ваздушним путем, копном или морем. Овај изузетак, према тачки 3(б) представља изузетак „националног интереса“, који је дефинисан следећим речима.
„Лице чији би улазак у земљу био у националном интересу, како то одреди државни секретар, секретар за саобраћај или секретар за унутрашњу безбедност (или њихова именована лица)“, наводи се у Прокламацији.
Ђоковић би морао да буде проглашен особом од националног интереса, а у тој одлуци учествују дипломатски односи Србије и Америке.
За разлику од Аустралије где је само Алекс Хок могао да поништи одлуку суда и донесе самостално одлуку о Новаковој депортацији, у Америци ће о „судбини“ Србина одлучивати чак четири човека.
Одлуку о изузећу у Америци могу да донесу најпре Џо Бајден, председник, затим Ентони Блинклен, државни секретар, Пит Бутиџиџ, секретар за саобраћај, као и Алехандро Мајоркас, директор унутрашње безбедности.
Такође је важно да град Њујорк даје дозволу невакцинисаним играчима да играју, што значи да Новака кочи „само“ улазак у САД.
Такође су Америкаци већ почели са попуштањем мера, јер се недавно укинути обавезни негативни тестови за улазак у земљу.
Потенцијлано би то могло да значи да су власти спремне на промене и попуштање мера које би могле да се догоде у наредних месец дана, што би Новаку одговорало јер УС опен почиње тек 29. августа.
После Џона Мекинроа, све је више порука и апела да се Новак пусти у Америку, а Дел Ричи, новинар, директно се обратио овлашћенима за изузеће.
„Уколико Ђоковић буде играо на УС опену то је 100 одсто у националном интересу САД, јер повећава профит и гледаност без много здравствених ризика. Није више 2020-21. Сада је сигурније. Бајден, Блинкен, Бутиџиџ, Мајоркас, не будите као Аустралија“, гласила је Ричијева снажна порука.
Полемика око Новаковг доласка у САД води се и због тога што невакцинисани играчи који живе у Америци могу да играју и за њих нема препрека само због тога што живе у тој земљи.
Публика такође нема обавезу да буде вакцинисана, па је због тога забрана за српског аса велики апсурд Америке која трпи све већи притисак услед строгих мера које стоје на путу једног од највећих тенисера свих времена.
Руски тенисер Аслан Карацев - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СПОРТ
Карацев по систему опруге – што га више притискају, све је бољи
Новак Ђоковић и Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СПОРТ
Ђоковићева јасна порука: Желим и у Америку и у Аустралију!
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СПОРТ
Ђоковићев спектакл у Високом изазвао многе осмехе и аплаузе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала