- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Политиколог: Састанак о житу у Истанбулу - дипломатски успех Турске

© Пресс-служба Минобороны Турции / Уђи у базу фотографијаПреговори о житу у Истанбулу
Преговори о житу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Састанак представника Министарства одбране Русије, Украјине, УН и Турске одржан у Истанбулу и донете одлуке представљају дипломатски успех за све учеснике, али у првом реду за Турску, оценио је политиколог и експерт за геополитичка питања у региону Блиског истока и Турске Икбал Дјуре.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Током јучерашњег сусрета у Истанбулу предузети су конкретни кораци у циљу разрешења кризе у вези са испорукама жита, конкретно, донета је одлука о успостављању координационог центра у Истанбулу. На тај начин Турска јача своју позицију као земља која игра кључну улогу у решавању питања жита. Донета одлука је дипломатски успех за учеснике, а у првом реду за Турску“, рекао је политиколог за Спутњик Турска.

Он је додао да је састанак веома важан и због тога што је постао платформа за сусрет руске и украјинске делегације после дуго времена.
„Питање жита је дугорочни проблем, а оснивање координационог центра је један од корака ка његовом решавању. Део жита којим располаже Украјина већ је постала неупотребљив и тај удео ће бити све већи како буде расла температура у региону. Произлази да што пре треба извући жито одатле“, рекао је експерт.
Према његовим речима, захваљујући извесним уступцима Русије могу се очекивати и неки гестови добре воље са Запада.
На пример, каже Дјуре, руска војска је пре неког времена напустила Змијско острво.
„Наравно такви кораци не могу имати једнострани карактер. Запад мора да укине ограничења када је реч о осигурању, банкарским пословима, трговини храном, тј. у областима које утичу на свакодневни живот у Русији. Уједињене нације су дужне да узму у обзир проблеме руског народа који се јављају као последица уведених санкција“, закључио је он.
Подсетимо, у Истанбулу је јуче одржан састанак у којем су, поред представника Министарства одбране Турске, учествовали представници Министарства одбране Русије, представници Кијева и УН.
Нови састанак биће одржан наредне недеље, такође у Турској, и тада се очекује потписивање завршног документа, поручили су у Анкари.
Стране су се сложиле да је остварен одређени напредак током разговора и да су они протекли у позитивној атмосфери.
Мост преко Босфора у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
Преговори завршени, делегација Русије дала предлог за решење питања извоза жита из црноморских лука
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала