- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Потребно зелено светло од Путина“: Амерички лист открива детаље споразума о житу

© Пресс-служба Минобороны Турции / Уђи у базу фотографијаПреговори о житу у Истанбулу
Преговори о житу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Кључни аспекти плана за наставак извоза украјинског жита преко Црног мора предвиђају да Украјина делимично уклони мине из лука као и прекид ватре како би прошао караван бродова са житом, пише лист „Вол стрит џурнал“, позивајући се на изворе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Према свеобухватном споразуму постигнутом у среду (у Истанбулу) жито би могло да се отпрема из три украјинске луке у конвојима у пратњи украјинских бродова, уз прекид ватре како би се заштитили бродови... и неким операцијама уклањања мина“, пише лист.

Како је прецизирано, технички детаљи тек треба да буду разрађени, између осталог и питање како ће се одвијати чишћење мина око украјинских лука.
Према наводима листа, иако су званичници саопштили да су преговори завршени споразумом о општим параметрима извоза, „они су упозорили да руски председник Владимир Путин још није потписао никакав споразум“.

„Најважније је то да нам је још увек потребно зелено светло од Путина“, рекао је неименовани званичник за амерички лист.

Извори листа не искључују да би то могло да се догоди током састанка руског лидера са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом следеће седмице у Техерану.
Јуче је у Истанбулу одржан састанак о транспорту жита и пољопривредних производа из црноморских лука у којем су, поред представника Министарства одбране Турске, учествовали представници Министарства одбране Русије, представници Кијева и УН.
Нови састанак биће одржан наредне недеље, такође у Турској, и тада се очекује потписивање завршног документа, поручили су у Анкари. УН и Турска су оценили да је састанак протекао у позитивној атмосфери.
Преговори о житу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
„Трачак наде“: Састанак о житу у позитивној атмосфери, постигнут договор о координационом центру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала