- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Премијер Италије најавио да ће поднети оставку

© Sputnik / Aleksei Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаМарио Драги
Марио Драги - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Италијански премијер Марио Драги изјавио је да ће поднети оставку, јавила је агенција АНСА: Најава оставке долази након што Драгија коалициони партнер, покрет Пет звездица није подржао током гласања о поверењу у парламенту, укључујући и мере за неутралисање кризе проузрокаване растом цена.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Желим да вам најавим да ћу вечерас председнику Републике предати оставку“, пренела је прес служба Владе Италије изјаву премијера.
Гласање о поверењу главно је жариште унутар Драгијеве коалиције док се странке које је чине спремају за међусобну борбу на националним изборима који би требало да се одрже 2023. године.
Након гласања, извор из италијанске владе је рекао да је Драги отишао код председника Серђа Матареле на коме је да одлучи о решењу кризе, преноси РТС писање Ројтерса.
Како наводи британска агенција, гласање о поверењу, са 172 гласа „за“ и 39 „против“, требало би да се употреби и за убрзање за пуштање пакета помоћи вредног више милијарди евра који укључује одредбу која омогућава Риму да изгради огромну спалионицу смећа.
Из покрета Пет Звездица притискали су Драгија да учини више у ублажавању кризе изазване повећањем трошкова живота тако што би узео нове зајмове истовремено се противећи пројекту спалионице.
Одлука Пет звездица да не подржи Драгија гурнула је Италију у политичку неизвесност током борбе са великом сушом и настојања да се смањи зависност о руски гас.
То би могло да убрза расписивање избора за септембар или октобар.
Све већи трошкови задуживања Италије компликују напоре Европске централне банке да држи инфлацију изазвану растом цена енергената под контролом.
Заставе Италије на Тргу Венеција у Риму - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Италија у канџама највеће инфлације у последње четири деценије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала