- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Украјинци минирали мост преко реке Волчја

© AP Photo / Nariman El-MoftyУкрајински војници у тенку
Украјински војници у тенку - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Украјински неонацисти минирали су мост преко реке Волчја у Дњепропетровској области, који планирају да дигну у ваздух и за то окриве Русију и ДНР, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Он је објаснио да украјинске снаге намеравају да „према већ разрађеном сценарију са широким праћењем у украјинским и западним медијима, оптуже јединице Оружаних снага Русије и Доњецке Народне Републике за наводно неселективне нападе на објекте саобраћајне инфраструктуре“.
Мизинцев је додао да у Краматорску са територије школе број 3 неонацисти ноћу из артиљеријског оруђа гађају положаје Оружаних снага Русије и формација Доњецке Народне Републике.
На тај начин неонацисти покушавају да их испровоцирају на отварање узвратне ватре. При томе се станари оближњих кућа држе у подрумима зграде под изговором њихове безбедности, а заправо их користе као „живи штит“, додао је он.
Осим тога, јединице украјинских неонациста распоређене су на територији приватних кућа у Билбасовки у Краматорском округу ДНР, а тамо се налазе и самоходна артиљеријска оруђа и складишта муниције. Евакуација цивилног становништва са тог подручја намерно се не спроводи, истакао је Мизинцев.
Такође, јединице украјинске војске распоредиле су се у згради машинске школе у Николајеву, поред које је постављена велика количина војне технике и опремљени артиљеријски положаји.
По периметру образовне установе постављени су контролни пунктови, прилази установи су минирани, али локално становништво о томе није обавештено.
Мизинцев је додао и да су у Харкову, на доњим и горњим спратовима вишеспратних стамбених зграда припадници неонацистичког батаљона „Кракен“ опремили упоришта и складишта муниције, а у двориштима поставили вишецевне ракетне бацаче и оклопна возила.
Грађанима је забрањено да напуштају своје станове, а сви њихови покушаји да се самостално евакуишу у безбедна подручја се строго сузбијају, нагласио је генерал.
Мизинцев је приметио и да украјински војни комесаријати шаљу грађане са здравственим ограничењима на линију фронта.
Према сведочењу заробљених украјинских војника, велики број мобилисаних украјинских држављана има здравствена ограничења, али су у војним регистрима принуђени да потписују одбијање да се подвргну специјалној лекарској комисији. На тај начин се готово целокупна мушка популација Украјине, без обзира на здравствено стање, води као способна за војну службу, истакао је Мизинцев.
Како је навео, „ово безакоње дешава се под руководством корумпираних службеника украјинских војних комесаријата, који без жаљења шаљу људе у неизбежну погибију, као што су то чинили нацисти у последњим месецима Другог светског рата када су, схвативши безнадежност своје ситуације, бацали у одбрану болесне, старије и малолетнике“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала