- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници: 18 нових језера на Антарктику добија руска имена

© Sputnik / G. Koposov / Уђи у базу фотографијаСовјетска антарктичка истраживачка станица Восток основана 16. децембра 1957.
Совјетска антарктичка истраживачка станица Восток основана 16. децембра 1957. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Научници Арктичког и антарктичког научно-истраживачког института (ААНИИ) намеравају да 18 новооткривених језера назову руским именима, која су у јуну пронађена на Анатарктику, рекао је директор ААНИИ Александар Макаров.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Током прошлог месеца су чланови 67. Руске антарктичке експедиције истраживали водене површине које су се налазиле поред поларне станице „Рускаја“ у мало истраженом подручју најјужнијег континента планете.
„Желимо да то прво урадимо како бисмо језерима дали руска имена. У случају да их не прогласимо као што је то уобичајено, не спроведемо целокупну процедуру, онда ће било која друга страна организација и земља моћи да то ураде“, изјавио је Макаров.
Он је навео да тренутно нису познати датуми када ће наставити са истраживањем језера.
„Станица ‘Рускаја’ је најсложнија станица са логистичког становишта. За сада је тешко прогнозирати у којој ћемо сезони бити тамо — у овој или следећој. Могуће је да научници неће успети да тамо стигну у овој сезони“, појаснио је научник.
Он је додао да ће се током јесени појавити детаљнији резултати истраживања првих узорака са дна нових језера.
„Према прелиминарним резултатима, део језера има слатку, а део слану воду. Током јесени ћемо имати детаљније информације“, рекао је Макаров.
Поларна станица „Рускаја“ је једина станица на делу обале од 3.500 километара између Антарктичког полуострва и америчке станице „Мак-Медро“. То је један од најмање проучаваних делова обале пацифичког сектора Антарктика. У том подручју се налази најнижи атмосферски притисак на Земљи, који ствара веома тешке временске услове чак и по антарктичким стандардима.
Међу другим обалским станицама Антарктиде „Рускаја“ је карактеристична по веома ниском атмосферском притиску и јаком ветру. Захваљујући томе станица је добила фигуративно име „полови ветрова Антарктика“. Просечан вишегодишњи број дана са брзинама ветра већом од 15 метара у секунди на подручју станице је 264, док 136 дана ветар дува брзином већом од 30 метара у секунди.
Антарктик - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници забринути: На Антарктику откривене „супермоћне“ бактерије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала