- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Спречити Иран да развије нуклеарно оружје“: Америка и Израел потписали Јерусалимску декларацију

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Џозеф Бајден у Израелу
Председник САД Џозеф Бајден у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Јаир Лапид потписали су данас Јерусалимску декларацију, документ којим су се две земље обавезале да ће спречити Иран да развије нуклеарно оружје.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Нећемо дозволити Ирану да произведе нуклеарно оружје“, изјавио је Бајден на конференцији за новинаре након потписивања декларације, преноси Ројтерс.
Данашње саопштење потврдило је америчку подршку „војној надмоћи Израела у региону и јачању његове способности да се сам брани“.
„Сједињене Државе наглашавају да је саставни део овог документа обавеза да никада не дозволе Ирану да набави нуклеарно оружје и да су спремне да користе све елементе своје националне моћи да осигурају тај исход“, додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.
Лапид сматра да САД заузимањем оваквог става спречавају отворени сукоб Израела и Ирана.
Једини начин да Иран престане да развија нуклеарно оружје јесте да му се предочи да је слободни свет спреман да употреби силу, изјавио је он после церемоније потписивања декларације, преноси Танјуг.
Бајден је истакао да спречавање Ирана да произведе нуклеарно оружје види као „витални безбедносни интерес за Израел, САД и остатак света“.
Према нуклеарном споразуму из 2015, Иран је пристао на ограничења свог нуклеарног програма у замену за ублажавање санкција које је увео Запад.
Тадашњи амерички председник Доналд Трамп повукао се из споразума 2018. и обновио санкције САД, што је навело Иран да почне да крши нуклеарна ограничења око годину дана касније, а сви досадашњи преговори о оживљавању споразума до сада су пропали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала