- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Собрању запаљен француски предлог /видео/

© AP Photo / Boris GrdanoskiПротест испред Собрања
Протест испред Собрања - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
На почетку расправе у Собрању о француском предлогу за решење спорних питања између Бугарске и Северне Македоније посланик Јован Јаулески, из опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, спалио је овај документ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Док је трајала седница македонског парламента испред зграде Собрања трајали су протести против француског предлога.
Укупно десет особа је приведено, јер су током расправе „тврдим предметима“ гађали зграду парламента, у којој је председница Европске комисије Урсула ван дер Лајен убеђивала посланике да подрже француски документ, обећавајући хитан почетак преговарачког процеса на који, прво Македонија, а затим и Северна Македонија чекају годинама.
„Ако одлучите да прихватите ревидирани француски предлог, међувладина конференција биће одржана у наредних неколико дана, а комисија ће потом одмах почети са скринингом, као првим кораком у преговарачком процесу“, рекла је Урсула фон дер Лајен.
Фон дер Лајен је разговарала данас и са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским. Она је потврдила је да ће прва међувладина конференција бити одржана ускоро, ако се прихвати предлог преговарачког оквира, да ће почети конкретни преговори и одмах почети процес скрининга, саопштено је из кабинета председника.
Наведено је и да ће по отпочињењу приступних преговора са ЕУ у најкраћем могућем року почети потписивање билатералних споразума између Северне Македоније и Европске уније, на македонском језику и на другим званичним језицима ЕУ.
Пендаровски је поново потврдио став да ће прихватање француског предлога омогућити деблокаду европских интеграција и отварање прве фазе приступних преговора, што ће представљати позитиван импулс за реформски процес и напредак Северне Македоније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала