- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Судбина „Северног тока“ зависиће од одлука европских земаља

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Рад гасовода „Северни ток“ зависиће од партнера Русије како у погледу потражње за гасом, тако и у погледу утицаја санкција, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Што се тиче функционисања гасовода у будућности, много тога ће зависити од наших партнера, како у погледу потражње за гасом, тако и у погледу спречавања негативног утицаја нелегитимних ограничавајућих мера, једностраних санкција на његов рад, као што се десило са ремонтом турбине 'Сименс' у Канади“, казала је она.

Она је подсетила да је „Северни ток“ тренутно обустављен због планираних превентивних радова који ће трајати до 21. јула.
„То је годишњи рутински посао у оквиру програма дугорочног управљања објектом како би се осигурао његов ефикасан, безбедан и поуздан рад“, истакла је Захарова.
Такође је истакла да је распоред радова унапред договорен и усаглашен са партнерима и када је реч о транспорту и испорукама гаса.
„С тим у вези, одбацујемо све спекулације и сматрамо их неумесним“, поручила је портпаролка.
Раније је канадски лист „Globe and Mail“ објавио да је турбина за „Северни ток“, која није могла да буде послата из Канаде у Немачку због санкција, кренула ка Европи. Лист, такође, наводи да Канада може да сервисира или ремонтује још пет руских турбина за гасовод „Северни ток“ у наредне две године, док буде на снази споразум о изузимању из санкција Русији.
Руска компанија „Гаспром“ је, међутим, саопштила да у овом тренутку не располаже ниједним документом који би омогућио „Сименсу“ да из Канаде извезе с ремонта гасну турбину за „Северни ток“ те да не жели да извлачи закључке о даљем развоју ситуације када је реч о безбедности рада компресорске станице „Портова“ која је критично важан објекат за гасовод.
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
Гаспром: А где су папири за турбину?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала